Å smake på kaffe, en introduksjon
Nektarin, sitronskall, svart te, kanel.
Blomster, Jasmin, kaprifol, marsipan.
Fruktig, søt, tung, jordbær.
Det hele høres velsmakende ut, men det gir ikke mening på en pose kaffe vel? Skal ikke kaffe bare smake som kaffe?
Disse begrepene er smaksbeskrivelser, og de brukes til å forklare hvordan en kaffe vil smake sammenlignet med en annen. Selvfølgelig, drikken du brygger vil smake som kaffe, men ser du litt under overflaten kan man merke subtile forskjeller. Det åpner seg da en ny verden av smaker. Selve begrepene er de subtile merknadene som brenneteamet bak denne kaffen har lagt notert seg!
Sensorisk analyse er den rette betegnelsen for hva disse menneskene gjør når de kommer med disse smaksbeskrivelsene, og det er en fascinerende prosess som er verdt å dykke ned i. For nå, la oss imidlertid ta en kort gjennomgang av hva som ligger bake de rare ordene på din pose kaffe.
Hvor smaksnotater kommer fra.
Som du vet er kaffe et jordbruksprodukt, noe som betyr at det er en sammensatt levende organisme med sitt eget unike smaksuttrykk. Hver kafferegion, hver høsting, hver foredling av bærene kan gi forskjellige resultater, omtrent som en vin. Brenneriene bruker et standardisert system for å smake og evaluere kaffe kalt “cupping.” Det er i utgangspunktet en fancy versjon av å nippe til en kopp kokekaffe. Mens de gjør dette, vurderer smakere forskjellige slags smaker som de legger merke til i selve kaffen i munnen. Ved hjelp av en utforskende og godt kalibrert gane kan enhver person koble en bestemt sødme i en kaffe med en frukt de har smakt før, eller en slags sukker, etc.etc.Når nok personer gjør dette sammen vil noen vanlige smaker dukke opp oftere. Hvis fem smakere analyserer en kaffe og noterer “brunt sukker”, kan det med rimelighet utledes at en vanlig smaksopplevelse fra denne kaffen er smaken av brunt sukker!
Hva kan du smake på?
Det er viktig å huske at dette er personlige opplevelser. Hver person vil smake på ting litt annerledes, og det er helt greit å ikke legge merke til “smørblomster” når man drikker en kopp kaffe. Din opplevelse er like - om ikke mer - verdifull!Hvis du ikke har en sylskarp gane og mange års erfaring fra kaffesmaking, betyr det ikke at du koser deg mindre med din kaffe, muligens tvert i mot!
For det første er det helt greit å ikke engang ønske å smake mer enn "god kaffe." Hvis du ønsker å dykke dypere, men du er ikke trygg nok til å finne "yuzu", fortvil ikke! Bare gjør ting litt enklere, eller "zoom ut" for å si det slik. Yuzu er en sammensatt og spennende sitrusfrukt, og selv om du aldri har smakt en før, er sjansen stor for at du har spist en form for sitrusfrukt. Hvis du smaker en kaffe og merker at det er en viss "sitrusaktig" kvalitet - bingo! Du har nettopp spikret en smaksbeskrivelse! Ni av ti ganger, hvis du gir "sitrus" som ett smaksnotat, vil du imponere vennene dine.
Er “sitrus” fortsatt for presist? Det er også bra! “Fruktig” er en god smaksbeskrivelse. Selv “søt” fungerer. Uansett hvor lite trent din gane er, har du fremdeles ditt eget unike inntrykk av kaffen du smaker hvis du vil.
Hvordan gjenskaper jeg smakene i brygget mitt?
Dette er et spørsmål vi ofte får - du drikker en kaffe i en kafe og bestemmer deg for å ta med deg en bag hjem. Det er den samme kaffen, men den smaker bare ikke den samme. Hvorfor?
Vel, vi liker å si at å kjøpe kvalitetskaffe er det første skrittet mot kjempegod kaffe hjemme. Det andre trinnet er selve kvernen. Hvis du har en god kvern, er du nesten der. Noen få enkle tips og triks for brygging av kaffe kan hjelpe deg med å justere deg inn til fantastisk kaffe.
Å forstå ekstraksjon, og variablene som påvirker det, vil ta deg langt på veien når du skal lage kaffe av "kaffebarkvalitet" hjemme på kjøkkenet.
Kaffe smaker ikke bare som kaffe.
Uansett hvor du er på din reise i kaffen smaker, kan du dykke i og utforske etter smaker i hver kaffe. Vil du smake de samme tingene som står på posen? Eller finner du kanskje dine egne smaker? Uansett hvor denne reisen tar deg er det en deilig opplevelse.Av Alexander Choppin, tilrettelagt for norsk av Rune Åldstedt