Det aller beste verktøyet for god kaffe

Ganen er din “superpower”

Enten du nettopp har begitt deg ut på din kaffereise - eller om du er en erfaren proff - har du sannsynligvis erkjent at kaffe kan være … Komplisert!

God kaffe kjennetegnes først og fremst av råvarens kvalitet. Deretter ferskhet, samt rent og velholdt bryggeutstyr. Mulighetene er mange, men kort oppsummert handler det om hvordan råvaren best kan tilberedes utfra de rådende forutsetningene. Men på veien frem til den perfekte kaffe koppen kan det være behov for mye eksperimentering.

KAFFAbutikk er det naturlige valget for deg som ønsker å lære mer om kaffe og hvordan du på egen hånd kan lage god kaffe for både deg selv, men for dine gjester. Vår unike posisjon og erfaring fra high end kaffe gjør at vi kan tilrettelegge for unike kaffeopplevelser, uansett hvor du måtte befinne deg. 

Kaffen du drikker kommer fra en plante, og en rekke faktorer påvirker måten planten vokser på. Også prosessering fra bær til bønne har stor innflytelse på resultatet. Brenning tilfører enda et nytt nivå av kompleksitet til hvordan en kaffe vil smake, og selvfølgelig er det enda flere variabler når den brygges. Det kan være enormt utfordrende å dekode det hele, og gjøre det om til en "god kaffe!"

Smak av kaffe

Du tok det første trinnet i kaffereisen - å kjøpe kaffebønner av høy kvalitet. Det andre trinnet er å bruke en god kvern.

Derfra handler det om mestring - fra å mestre din foretrukne bryggemetode til å lære mer og mer om ekstraksjon og verktøyene du trenger for å lykkes.

Verktøy som en kvern, bryggeutstyr og vann er alle viktige for å få mest mulig ut av en fantastisk kaffe, men et verktøy du kanskje har oversett, er din smakssans. Og det er dumt, fordi det er det mest nyttige verktøyet du har!

Målet med å lage god kaffe er selvfølgelig å nyte en velsmakende drikke. Men smakssansen din (eller ganen) kan gjøre mye mer enn bare å nyte sluttresultatet - det kan hjelpe deg til å komme dit raskere. Her er noen tips om hvordan du best kan bruke ganen din til å brygge bedre kaffe mer effektivt:

 

Smak det!

Noen ganger kan en kaffegruten som ligger igjen i bryggeren ujevn ut. Kanskje tar vann litt for lang tid å trekke ned. Dette er noen ganger gode indikatorer på problemer i brygget ditt, og det er bra å være klar over de, men de gir deg ikke hele historien. Kaffebrygging har veldig mange variabler, og en faktor alene vil ikke nødvendigvis avgjøre om det blir suksess eller ikke hver gang.

Ikke anta at en kopp kaffe ikke smaker bra bare fordi det ser sånn ut. Smak på den og sjekk! 

Hario

Lukk øynene!

Hvis du synes det er vanskelig å fokusere på det du smaker, kan det skyldes sensorisk overbelastning. Musikk eller bakgrunnsstøy, matlukt som flyter inn, selv å se på ting rundt deg, kan alt distrahere den sanseopplevelsen du prøver å ha. Et vanlig triks som kaffeprofesjonene vil bruke er å lukke øynene. Dette blokkerer en av sansene (synet) og lar smakssansen ta større fokus i tankene dine.

Hvis du noen gang har vanskelig for å smake så intenst du vil - prøv å lukke øynene!

Husk at smaking er en konsentrasjonsøvelse, noe vi alle trenger å bli bedre på.

 

Ikke vær redd for å bråke !

Et annet vanlig smaketips som brukes av proffene er å få litt luft i en slurk ved å slurpe, i stedet for bare å nippe til kaffen. Dette hjelper virkelig til med å åpne opp smaker og gi deg et mer nøyaktig bilde av hvordan kaffen din smaker. Ved å slure kaffe, sprayer du den inne i munnen din, noe som betyr at kaffen treffer flere smaksløker. Det hjelper også til ved å oppmuntre til "retronasal olfaction", som bare er en komplisert måte å si "smak" på. Det kan oversettes direkte som munnlukt, som på en lite elegant måte forklarer at det dreier seg om å også engasjere luktesansen i smaksopplevelsen.  Slurping kan anses som frekt ved middagsbordet, men når du smaker deg frem til et fantastisk brygg skal du ikke være redd for å bråke og slurpe! Det kan gjøre kaffe litt morsommere!

køpp

Skille mellom konsentrasjon og ekstraksjon!

Hvis du virkelig ønsker å bli god til å bruke smakssansen til å finne sitt perfekte brygg, foreslår vi at du tar en mer fokusert tilnærming til hva du smaker. Spesielt kan du skille mellom konsentrasjon og ekstraksjon.

Å vite hvordan hver av disse smakene smaker, og hvordan det å endre de vil påvirke den generelle smaken, er et “powertool” for å brygge den perfekte koppen. Når du har låst opp denne superkraften, kan du unngå mye ekstra prøving og feiling fordi du får en tydeligere ide av hva som må endres i brygget ditt.

Til slutt er målet å smake en deilig kaffe. Det er mange tilgjengelige verktøy for å nå dette målet, men det mest verdifulle verktøyet som finnes er det du hadde fra før - din smakssans.

Av Alexander Choppin, tilrettelagt for norsk av Rune Åldstedt