Oppskrift for å brygge kaffe på Chemex

Mange opplever å få en ny håndbrygger i gave eller ønsker innspill eller tips til hvordan de kan brygge enda bedre kaffe hjemme. I denne serien tar vi for oss de beste bryggemetodene med konkrete oppskrifter du kan prøve. Og som vanlig vil vi presisere at dette ikke er fasiten. Den beste smaken er det du synes smaker best!(Men med litt trening og et åpent sinn kan dette forandre seg, kaffe er en verden av smaker)

Chemex

Chemx et designikon

Chemex – selve ikonet for kaffebrygging på 60-tallet. Godt, amerikansk brukshåndverk. En flaske, ett filter. Enkelt.

Chemex kolben står utstilt på Museum of Modern Arts i New York, en designklassiker.

Som Hario V60 er Chemex en populær bryggemetode, men som tillater deg å brygge et mye større volum. Chemex gir deg et svært rent og elegant brygg.

For å få et godt brygg må vi ha kontroll på tid og mengde, derfor har man en vekt og timer. For å få en god ekstraksjon trenger du en god kvern som gir jevn malingsgrad. Mangler du vekt så finner du det her

I tidligere artikler har vi forklart hvordan man skal tenke på styrke og ekstraksjon. Hvor mye man doserer vil gi den styrken på brygget mens ekstraksjonen forteller oss hvor stor andel av selve kaffen som er i brygget. Ekstraksjonen er direkte linket mellom malingsgrad og bryggetid. Her bruker vi 6g kaffe per dl vann, finn malingsgrad tilpasset ditt brygg og smak deg frem. Smaker kaffen surt kan du prøve å stille kvern litt finere, smaker kaffen bittert bør du stille litt grovere.

For å lage et godt håndbrygg anbefaler vi å bruke en hellekanne med svanehals (gooseneck), denne gir deg bedre kontroll over hvor raskt og hvordan du fordeler vannet. Kok opp friskt kaldt vann, skyll papirfilter og forvarm bryggeren.

Kaffeseng brygge chemex

Vi brygger Chemex slik: 36-39 g kaffe, 600 g vann, 4-4,5 minutter kontakttid

  • Hell over ca 85 g vann – la dette stå i 30-40 sekunder, dette kaller vi blooming hvor gasser fra kaffebønnene stiger opp som små bobler.
  • Etter dette tilsetter du vann i sentrum av filterholderen med samme tykkelse som det renner ut i bunnen av bryggeren, men pass på at all kaffen hele tiden er dekket av vann. Fortsett med hellingen helt til du når 600g.
  • Påse å helle ferdig på ca 3 minutter, brygget skal være ferdig på 4-4,5 minutter

Du kan stoppe litt av og til og dersom du opplever at vannet renner saktere underveis, bruk begge hendene og løft litt i filteret, slik at luftkanalen mellom filter og helletut åpner seg litt. Agitasjon vil rotere massen, og sammen med å åpne luftekanalen, vil du igjen legge bedre til rette for gjennomstrømningen.

Trikset og utfordringen for å få et godt Chemex brygg er å klare å få kaffen til å renne igjennom på riktig tid. Kvern gjerne litt grovere enn filter, men ikke like grovt som presskanne eller kokekaffe. Og eksperimenter med helleteknikk, husk at hvis du heller for tidlig ut i kantene vil byggingen stoppe og du vil gå over ønsket tid. Det er bedre å starte hellingen i midten og gradvis gå utover i sirkel bevegelser til du treffer på riktig bryggetid.

Og husk at uansett hvilken bryggemetode du bruker så smaker kaffen best når man bruker ferske råvarer og rent utstyr. Vi legger også med en ilustrert byggeguide med alle som kjøper Chemex hos oss, illustrert av den lokale kunstneren Didrik Andresen.