Hvordan lager jeg iskaffe og kaldbrygg?

Når sommeren er her er det få ting som er bedre enn et kaldt og duggfrisk glass med iskaffe. Det å lage god iskaffe er enkelt og vi har samlet noen gode tips og triks for at du skal få det beste resultatet.

Her finner du bryggeteori fra brenneriets baristatrener, kaffeforslag for hvilke bønner som passer best til iskaffe samt to morsomme og enkle oppskrifter som viser deg hvordan du kan lage iskaffen din i sommer!

Oppskriftene er satt sammen av vår ambassadør Maria Hetlelid. Maria har bakgrunn fra linjen Kreativ Barista på Hedmarktoppen Folkehøyskole, her får de grundig opplæring i "alt kaffe", inkludert reiser til kaffegårder.  

Vil du hoppe rett til oppskriftene så finner du de i bunnen av denne bloggposten.


Ulike måter å lage kald kaffe

Iskaffe kan lages på en rekke måter, men de to vanligste er enten å lage et varmt brygg som kjøles ned, eller du lage et “coldbrew” eller kaldbrygg på norsk. Ved kaldbrygging bruker du kaldt vann, dette gjør du da over lengre tid siden du tilfører mindre energi. Her vil du ekstrahere færre bitterstoffer som koffein og tannin og den sakte bryggingen gjør at smaken blir søt og mild.

Lager du et “vanlig” brygg som du deretter kjøler det ned til en iskaffe vil friskheten bli mer fremtredende, men også noe bitterhet. Derfor er det viktig at du bruker en kaffe som har god kvalitet slik at drikken din blir ren. Mange liker også å ha litt hvitt sukker i brygget for å få en bedre balanse.

Først litt bryggeteori

Når vi snakker om kaffebrygging må vi alltid snakke om ekstraksjon. Ekstraksjon betyr her å trekke komponenter ut av et fast stoff, i vårt tilfelle betyr det, enkelt forklart, å trekke smak og aromastoffer ut av kaffe. Om vi skal være tekniske så er 28-30% av kaffebønnen oppløselig i vann, men vi sikter oss gjerne inn på ca 18-20%, da får vi en balansert og søt kopp kaffe. 

Vi kan påvirke ekstraksjonen på ulike måter, den første faktoren er kverningsgrad. Desto finere du maler kaffebønnen desto større kontaktoverflate vil kaffekornene ha til vann og derfor vil du trekke ut, eller ekstrahere, smak og aroma raskere.

Den andre faktoren vi kan bestemme når vi brygger er bryggetiden. Kaffekornene vil brygge så lenge de er i kontakt med vann. Desto lenger vi lar kaffekornene være i kontakt med vann desto høyere ekstraksjon får vi.

Og til slutt så snakker vi om energi, dette går på hvor varmt vann du bruker, om du rører i kaffen og om du brygger med trykk (som for eksempel i en aeropress eller espressomaskin).

Hvilken kaffe skal jeg velge?

Det enkle svaret er “Bruk den kaffen DU liker”. Men som forklart ovenfor så får man frem litt andre kvaliteter med kaffen når du kjøler den ned.

En bærtørket kaffe med mye floralitet og fruktighet egner seg svært godt som både iskaffe og kaldbrygg. Mange liker også å bruke friskere kaffevarianter, slik som våtforedlet kaffe fra Kenya eller Etiopia. Med sine friske og florale smaker får man en leskende iskaffe. 

Oppskrifter på iskald kaffe

av Maria Hetlelid

Kaldbrygg med HARIO Kaldbrygger

Det er lite som slår følelsen av å åpne opp kjøleskapet på morgenen for å så huske på at man lagde kaldbrygg dagen før. Det jeg liker best med denne metoden er at den er så lett!

Min måte:

  1. Kvern 60 gram kaffe - Jeg bruker Krinder håndkvern og kvernet litt grovere enn  filterkaffe
  2. Hell den malte kaffen i filteret og sett på lokket
  3. Skrur av korken og hell 700 g kaldt vann i flasken
  4. Skrur på korken igjen, snur kaldbryggeren forsiktig på hodet for å starte bryggingen  og sett flasken i kjøleskapet.

Tips : Lag den før du legger deg og nyt  den til frokosten <3

Iskaffe med HARIO V60

Denne metoden har en spesiell plass i hjertet mitt og har hatt det siden første gang jeg testet det ut. Mye fordi jeg syntes prosessen er gøy, men aller mest fordi det smaker så godt! Hvis du er glad i å lage håndbrygg er kanskje dette noe for deg. Prosessen er ganske lik, men du deler det inn litt annerledes

Jeg bruker HARIO V60 brygger for kaffe og iskaffe (Du kan også bruke et vanlig brygge-sett)
Denne oppskriften gir oss 1-2 glass kaffe

Min måte:

  1. Kvern 18g kaffe - Jeg kverner kaffen litt finere enn det jeg pleier til vanlig håndbrygg
  2. Kok opp vann, vi skal bruke 150 g i brygget
  3. Fyll serveringskannen med 150 g isbiter
  4. Jeg brygg på samme måte jeg vanligvis lager V60, men siden vi kun bruker 150 g vann så heller jeg kjempesakte med en jevn stråle og sirkulære bevegelser.
  5. Jeg vil at kaffen skal renne gjennom på ca 2,5 minutter.

Etter det er det bare å nyte synet av at isbitene som smelter og gjør kaffen kald og klar.

-

God brygging! 

PS: Lurer du på noe mer om kaffebrygging eller kaldbryggerne så send oss en melding, vi hjelper deg gjerne!