Hacienda La Esmeralda: Geisha. Kaffearten som forandret alt

Fortellingen om en verdens mest berømte kaffearter, først kjent fra Panama, er like lang og rik som aromaen på kaffen selv: Geisha.

Om Geisha.
Etter utgravingen av Panama-kanalen, som ble ferdig i begynnelsen av det   forrige århundre, var det mange av utenlands-arbeiderne som valgte å bli igjen i landet. Noen bosatte seg i fjellområdene i nordvest, mot grensen til Costa Rica. Mange hadde kommet fra landsbyda i Europa, og noen av dem ville starte kaffegårder i sitt nye hjemland. Øverst i Boquete-dalen, ved foten av vulkanen Barú, har det friske fjellklimaet vist seg å være perfekt for dyrking av kaffe. 

Det var først i 2004, om lag 100 år senere, at familien som eier Hacienda La Esmeralda oppdaget at de hadde noen kaffebusker på gården som ingen andre hadde - og som ga en helt unik kaffe med en fantastisk floral aroma!


To generasjoner Peterson på gården Hacienda La EsmeraldaFamilien Peterson


Robert William, som først startet Java, så startet kaffebrenneri inne i kaffebaren på Mocca i 2001, og så brenneriet Kaffa i 2005, var stadig på reise i kaffeland får å finne spesielle partier som kunne passe på vår kaffemeny. Allerede året etter at det første buskene av kaffearten Geisha hadde blitt oppdaget hos Esmeralda, var han tilstede for å smake på denne spesielle kaffen, men de få kiloene som fantes var allerede solgt. Sesongen etter kjøpte vi et lite parti råkaffe fra samme teig (Mario), men denne gangen gjennom en nasjonal auksjon. For å få tilslaget betalte vi det som den gangen var den høyeste prisen noen gang betalt for kaffe på en slik auksjon, dvs over $120 per kilo. I 2006 var dette en astronomisk høy pris, men i dag har Geisha-kaffe fra dette dalføret blitt så ettertraktet at noen partier  selges for flere tusen dollar per kilo. Prisen i seg selv er ikke hovedpoenget her, men at Geisha-arten fra disse gårdene i dette fjellklimaet gir en smaksprofil som ikke finnes make til noe annet sted på kloden.


Utsikt oppover Bouquete-dalen der magien skjer. Vulkanen Baru i bakgrunnen.
Bouquete - home of the geisha


Dette er altså en historie om vår egen relasjon til arten Geisha, stedet den kommer fra, og familiene som dyrker den. Java espressobar og Mocca kaffebar & brenneri (hvor kaffen ble brent før, mens i dag på KAFFA) var første og i sin tid eneste kunden til Hacienda La Esmeralda utenfor det Amerikanske kontinent. Siden den tid har mange andre bønder startet å dyrke Geisha, både i samme region og ellers i verden. Kundene har strømmet til, og Boquete-dalen har fått rennomé på grunn av kaffen i seg selv, og det progressive miljøet for kaffedyrking og foredling.

For egen del har vi etablert en god tradisjon, holdt i hevd en solid handelsrelasjon, og fått mange fine vennskap med de dyktigste bøndene i bygda.


Daniel Peterson, 3. generasjon kaffebonde og han som fant Geisha-arten på  Hacienda La Esmeralda i 2004. Denne busken er fra teigen "Mario" 
Daniel Peterson, 2006

 

Siden det nå er tid for fest, les: Java-jubileum, juletid, og snart et nyttår å feire, så har vi lyst til å slå litt på tromma. Derfor har vi handlet inn partier fra litt forskjellige teiger. Hacienda La Esmeralda har flere små gårder (f.eks Jaramillo) og hver av dem er delt inn i teiger (f.eks Mario). Dessuten har vi valgt å presentere partier av både klassisk våtforedling og bærtørket foredlingsmetode. 


Geisha til tørk. Foredlet som bærtørket (t.v) og våtforedlet (t.h):Geisha foredlet som vasket og bærtørket


Denne gangen har vi handlet disse partiene direkte fra familien, og selv om prislappen kan oppleves som høy nå, så ville den faktisk ha kostet mange ganger mer om vi hadde måttet kjøpe råkaffen fra auksjon. For oss på KAFFA ligger verdien i denne kaffen uansett på andre plan, eller for å si det på nynorsk, denne kaffen er priceless.

La oss feire!


St.Hanshaugen, Oslo. Desember 2022

Dette er del 2 av to bloggposter i anledning at Java på st.hanshaugen i Oslo fyller 25 år. Les første del her.

Link til Hacienda La Esmeralda

Lengre artikkel om Hacienda La Esmeralda på Kaffe.no