Hacienda La Esmeralda: Geisha. Kaffearten som forandret alt
Fortellingen om en verdens mest berømte kaffearter, først kjent fra Panama, er like lang og rik som aromaen på kaffen selv: Geisha.
Om Geisha.
Etter utgravingen av Panama-kanalen, som ble ferdig i begynnelsen av det forrige århundre, var det mange av utenlands-arbeiderne som valgte å bli igjen i landet. Noen bosatte seg i fjellområdene i nordvest, mot grensen til Costa Rica. Mange hadde kommet fra landsbyda i Europa, og noen av dem ville starte kaffegårder i sitt nye hjemland. Øverst i Boquete-dalen, ved foten av vulkanen Barú, har det friske fjellklimaet vist seg å være perfekt for dyrking av kaffe.
Det var først i 2004, om lag 100 år senere, at familien som eier Hacienda La Esmeralda oppdaget at de hadde noen kaffebusker på gården som ingen andre hadde - og som ga en helt unik kaffe med en fantastisk floral aroma!
To generasjoner Peterson på gården Hacienda La Esmeralda
Robert William, som først startet Java, så startet kaffebrenneri inne i kaffebaren på Mocca i 2001, og så brenneriet Kaffa i 2005, var stadig på reise i kaffeland får å finne spesielle partier som kunne passe på vår kaffemeny. Allerede året etter at det første buskene av kaffearten Geisha hadde blitt oppdaget hos Esmeralda, var han tilstede for å smake på denne spesielle kaffen, men de få kiloene som fantes var allerede solgt. Sesongen etter kjøpte vi et lite parti råkaffe fra samme teig (Mario), men denne gangen gjennom en nasjonal auksjon. For å få tilslaget betalte vi det som den gangen var den høyeste prisen noen gang betalt for kaffe på en slik auksjon, dvs over $120 per kilo. I 2006 var dette en astronomisk høy pris, men i dag har Geisha-kaffe fra dette dalføret blitt så ettertraktet at noen partier selges for flere tusen dollar per kilo. Prisen i seg selv er ikke hovedpoenget her, men at Geisha-arten fra disse gårdene i dette fjellklimaet gir en smaksprofil som ikke finnes make til noe annet sted på kloden.
Utsikt oppover Bouquete-dalen der magien skjer. Vulkanen Baru i bakgrunnen.
Dette er altså en historie om vår egen relasjon til arten Geisha, stedet den kommer fra, og familiene som dyrker den. Java espressobar og Mocca kaffebar & brenneri (hvor kaffen ble brent før, mens i dag på KAFFA) var første og i sin tid eneste kunden til Hacienda La Esmeralda utenfor det Amerikanske kontinent. Siden den tid har mange andre bønder startet å dyrke Geisha, både i samme region og ellers i verden. Kundene har strømmet til, og Boquete-dalen har fått rennomé på grunn av kaffen i seg selv, og det progressive miljøet for kaffedyrking og foredling.
For egen del har vi etablert en god tradisjon, holdt i hevd en solid handelsrelasjon, og fått mange fine vennskap med de dyktigste bøndene i bygda.
Daniel Peterson, 3. generasjon kaffebonde og han som fant Geisha-arten på Hacienda La Esmeralda i 2004. Denne busken er fra teigen "Mario"
Siden det nå er tid for fest, les: Java-jubileum, juletid, og snart et nyttår å feire, så har vi lyst til å slå litt på tromma. Derfor har vi handlet inn partier fra litt forskjellige teiger. Hacienda La Esmeralda har flere små gårder (f.eks Jaramillo) og hver av dem er delt inn i teiger (f.eks Mario). Dessuten har vi valgt å presentere partier av både klassisk våtforedling og bærtørket foredlingsmetode.
Geisha til tørk. Foredlet som bærtørket (t.v) og våtforedlet (t.h):
Denne gangen har vi handlet disse partiene direkte fra familien, og selv om prislappen kan oppleves som høy nå, så ville den faktisk ha kostet mange ganger mer om vi hadde måttet kjøpe råkaffen fra auksjon. For oss på KAFFA ligger verdien i denne kaffen uansett på andre plan, eller for å si det på nynorsk, denne kaffen er priceless.
La oss feire!
St.Hanshaugen, Oslo. Desember 2022
Dette er del 2 av to bloggposter i anledning at Java på st.hanshaugen i Oslo fyller 25 år. Les første del her.
Link til Hacienda La Esmeralda
Popular posts
Relevante Artikler
-
Cupping for nybegynnere, en kort guide
Cupping for nybegynnere: Bli med på den globale Decaf-smakingen! James Hoffman inviterer til global online cupping a...
-
Hemmeligheten bak perfekt kaffe: La bønnene hvile, men ikke for lenge
Har du noen gang lurt på hvorfor kaffe noen ganger smaker himmelsk og andre ganger bare… ok? Svaret kan ligge i noe s...
-
En smak av luksus: Geishakaffe - en eksklusiv opplevelse for kjennere
Geishakaffe: En sjelden skatt fra Etiopias høyland via Panamas topper I kaffeverdenen er det få arter som kan matche ...
-
Anaerob bærtørket Starmaya – hva betyr det egentlig?
En av de tingene som gjør at kaffe er et spennende felt er at det alltid er noe nytt å smake og nytt å lære. Nå har v...
-
Gesha vs Geisha: Myten om kaffens navn
I kaffeverdenen finnes det et mylder av forskjellige arter og varianter, hver med sin unike smak og historie. Men bla...
-
Flate vs. koniske kniver i kaffekvernen, hva er best?
I denne bloggposten vil vi gi en kort oversikt over og forsøke å besvare spørsmålet: Hva er best,flate kniver/burrs e...
-
Brasil, kaffe og bærekraft i en ny hverdag
På KAFFA har vi reist i over 20 år for å finne de beste bøndene og de beste bønnene. I disse årene har vi bygget rela...
-
JAVA, 1997-2022
JAVA espressobar & kaffeforretning feirer 25 år på St. Hanshaugen i Oslo. Det begynte som en drøm om å lage en ty...
-
Oppskrift for å brygge kaffe på Chemex
Mange opplever å få en ny håndbrygger i gave eller ønsker innspill eller tips til hvordan de kan brygge enda bedre ka...
-
Oppskrift for å brygge kaffe på Hario V60
Mange opplever å få en ny håndbrygger i gave eller ønsker innspill eller tips til hvordan de kan brygge enda bedre ka...
-
Det aller beste verktøyet for god kaffe
Ganen er din “superpower” Enten du nettopp har begitt deg ut på din kaffereise - eller om du er en erfaren proff - ha...
-
Oles kaffereise - fra kjøkkenbenken til VM
Dette er den første posten i vår nye blogserie om Kaffefolk, her vil vi huke tak i noen av de mest spennende folkene ...
-
Ratio eller blandingsforhold, en praktisk tilnærming
Et av de første problemene du støter på på din vei mot himmelsk kaffe hjemme er hvordan du skal få et riktig og repet...
-
En enkel guide til bedre kaffe hjemme
Når du nå forhåpentlig vis er et stykke på vei i kaffereisen din, kan du oppleve at ikke alt er så enklet som man sku...
-
Hvordan brygge kaffe til et selskap
Det er høytid igjen, og det betyr samlinger. Venner, familie, kolleger - grupper samles for måltider og fester, og da...
-
Å smake på kaffe, en introduksjon
Du er på din favoritt lokale kaffesjappe, og leter etter en pose kaffebønner å ta med hjem. Utvalget av etiketter kan...
-
Lysbrent eller mørkbrent kaffe?
Mørkbrent kaffe er populært. Det er også lysbrent kaffe. Vi tilbyr kverner som takler begge brenningsgrader - og alt...
-
Kverningsgrad og ekstraksjon: The basics
Fra artikkelen 5 faktorer for et bedre brygg, lærte vi at er malingsgrad er en avgjørende faktor i kaffebrygging. De...
-
Hvordan rense kvernen
Å ta oppvasken, rengjøre dusjen, vaske kjøkkenet - det er en del av livet. Å hoppe over rengjøring har en tendens ti...