Oppskrift for å brygge kaffe på Hario V60

Mange opplever å få en ny håndbrygger i gave eller ønsker innspill eller tips til hvordan de kan brygge enda bedre kaffe hjemme. I denne serien tar vi for oss de beste bryggemetodene med konkrete oppskrifter du kan prøve. Og som vanlig vil vi presisere at dette ikke er fasiten. Den beste smaken er det du synes smaker best!(Men med litt trening og et åpent sinn kan dette forandre seg, kaffe er en verden av smaker)

Hario V60

Håndbrygget kaffe har blitt en favoritt for mange og er en enkel måte å brygge kaffe til én eller to kopper. Grunnen til at så mange har blitt glade i håndbryggeren V60 fra Hario er at man har mange muligheter og kan eksperimentere.

V60 er en trakt som har en jevn rund form og et stort hull i bunn, dette fører til jevn ekstrahering og en renere smak i koppen. I tillegg har bryggeren riller som går i spiraler langs veggen på bryggeren. Disse rillene gjør at damp får fri veg ut av bryggeren og at vannet kan renne fritt også på utsiden av filteret, noe som også fører til mer jevn ekstrahering av kaffen.
Med litt trening vil denne bryggeren gi jevnt ekstraherte og utrolig smakfulle brygg med alle typer kaffe.

For å få et godt brygg må vi ha kontroll på tid og mengde, derfor har man en vekt og timer. For å få en god ekstraksjon trenger du en god kvern som gir jevn malingsgrad. Mangler du vekt så finner du det her

I tidligere artikler har vi forklart hvordan man skal tenke på styrke og ekstraksjon. Hvor mye man doserer vil gi den styrken på brygget mens ekstraksjonen forteller oss hvor stor andel av selve kaffen som er i brygget. Ekstraksjonen er direkte linket mellom malingsgrad og bryggetid. Her bruker vi 6g kaffe per dl vann, finn malingsgrad tilpasset ditt brygg og smak deg frem. Smaker kaffen surt kan du prøve å stille kvern litt finere, smaker kaffen bittert bør du stille litt grovere.

For å lage et godt håndbrygg anbefaler vi å bruke en hellekanne med svanehals(gooseneck), denne gir deg bedre kontroll over hvor raskt og hvordan du fordeler vannet. Kok opp friskt hver gang, kaldt vann, skyll gjerne papirfilter og forvarm bryggeren. Dette gjør du enklest ved å helle litt varmt vann i bryggeren med filteret i.

Hario V60

Denne bryggeoppskriften har vi hentet fra kaffebarene Java og Mocca hvor de har brygget kaffe på denne måten i flere år:

21 g kaffe, 350 g vann, 3 minutter kontakt tid, hell over vann i 4 omganger;

  • 0 – 30 sek – hell raskt ca 42 g vann og la det stå og trekke litt til neste fase(blooming).
  • 30-40 sek – Hell opp til 175 g
  • 1:00-1:10 – Hell opp til 250 g
  • 1:40-2:00 – Hell opp til 350 g og la vannet renne igjennom kaffesengen.
  • 3:00-3:30 Brygget skal nå være ferdig !

Hell i rolig med en jevn stråle i sirkulære bevegelser for å påse at kaffen blir jevnt ekstrahert. Du kan styre farten med hvor langt ut i fra sentrum du beveger stålen. Heller du for mye og for tidlig helt i kanten av kaffesengen i bryggeren vil du oppleve at bryggetiden blir for lang med bitter kaffe som resultat, og motsatt hvis du heller for mye i midten av bryggesengen vil  vannet renne for raskt igjennom.

Dette er ett fint utgangspunkt for å bli en mester på Hario V60. 

Vil du brygge en større dose kan vi anbefale denne oppskriften fra Sprudge.

Og husk at uansett hvilken bryggemetode du bruker så smaker kaffen best når man bruker ferske råvarer og rent utstyr.