Hvordan brygge kaffe på presskanne

Mange opplever å få en ny presskanne i gave eller ønsker innspill eller tips til hvordan de kan brygge enda bedre kaffe hjemme. I denne serien tar vi for oss de beste bryggemetodene med konkrete oppskrifter du kan prøve. Og som vanlig vil vi presisere at dette ikke er fasiten. Den beste smaken er det du synes smaker best!(Men med litt trening og et åpent sinn kan dette forandre seg, kaffe er en verden av smaker)

Presskanne

Presskanne

 

Presskanne er for mange det første møtet med litt bedfre kaffe. Det er en enkel og rask måte å tilberede en kraftig kaffe, også i litt større mengder som kan egne seg for også større selskap. Presskanne er fortsatt den mest folkelige måten å brygge god kaffe på.
Selve brygget er ufiltrert med de fordeler og bakdeler det innebærer. F.eks. kan det bidra til høyere kolesterol. Stempelet og det grove metallfilteret på de fleste presskanner er mest for å holde den ferdig bryggede kaffen i ro i bunnen av kannen og ikke sette mer smak på kaffen eller bli virvlet opp i koppen når du heller.

Vi annbefaler litt grover malt kaffe enn til filterbrygg. Og alltid bruke fersk kaldt vann fra springen som du koker opp.

    • Vei opp 60 gram kaffe, kvern til presskanne og hell det i kannen.
    • Så koker du opp en liter vann som du heller forsiktig opp i presskannen sammen med vannet.
    • La kaffen trekke i 4 minutter. Nå kommer selve trikset som vil løfte ditt presskannebrygg: Ta en eller to spiseskjeer og skrap vekk skummet på toppen i presskannen. Ikke vær redd for å få med kaffegrut, det er bare bra. Nå er bryggingen over uansett så det har ingen ting å si.
    • Når du har fjernet skummet kan du sette i stempelet og presse det til bunns.
    • Nå er kaffen klar !

 

I dette eksempelet brygger vi ca en liter kaffe, det eringen ting i veien for å halvere mengden vann og kaffe, eller til og med brygge 2dl i en liten presskanne med 12-14g kaffe.

For å få et godt brygg må vi ha kontroll på tid og mengde, derfor har man en vekt og timer. For å få en god ekstraksjon trenger du en god kvern som gir jevn malingsgrad. Mangler du vekt så finner du det her

I tidligere artikler har vi forklart hvordan man skal tenke på styrke og ekstraksjon. Hvor mye man doserer vil gi den styrken på brygget mens ekstraksjonen forteller oss hvor stor andel av selve kaffen som er i brygget. Ekstraksjonen er direkte linket mellom malingsgrad og bryggetid. Her bruker vi 6g kaffe per dl vann, finn malingsgrad tilpasset ditt brygg og smak deg frem. Smaker kaffen surt kan du prøve å stille kvern litt finere, smaker kaffen bittert bør du stille litt grovere.

Og husk at uansett hvilken bryggemetode du bruker så smaker kaffen best når man bruker ferske råvarer og rent utstyr. 

Photo by @sarahpflugphoto