JAVA, 1997-2022

JAVA espressobar & kaffeforretning feirer 25 år på St. Hanshaugen i Oslo. Det begynte som en drøm om å lage en type nabolagssted som ikke fantes i Norge på den tiden, og en ide om å romme det med en av de drikkene vi er aller mest glade i her i landet: kaffe.

Ullevålsveien 47, slik så det ut før Java tok over. Først bare i lokalet til venstre:Fasaden slik den så ut like før Java tok over.


Slik startet en av de første kaffebarene i vår egen hovedstad. Java-gründeren Robert William vant flere NM og Nordisk baristamesterskap de første årene, og førsteplass i det første verdensmesterskapet i Monte Carlo 2000. Dette ble begynnelsen på en bølge av oppmerksomhet til Oslo fra hele verden, og bitte lille Java fikk ikonisk status som en kaffedestinasjon fra Tokyo til Seattle and beyond.


Robert William på Javas åpningsdag 13. desember 1997:
Robert på Javas åpningsdag i desember 1997

Etter at søsterbedriften Mocca kaffebar & brenneri ble etablert et par-tre år senere med eget kaffebrenneri inne i kafeen på Briskeby, ble stedene våre anerkjent som ypperste representanter for det man i fagpressen hadde begynt å omtale som the Third Wave in Specialty Coffee, og arnested for en såkalt Scandinavian Roast Style.

 

Selv om den viktigste målet var å bli et yndet treffsted i nabolaget, for beboere og tilreisende, så har Java altså vært med på å bygge en helt ny kaffetradisjon i Norge. Vi er like stolt av begge deler.

 

Slik ser Java ut utenfra i dag:Java sett utenfra i 2023

 

Om kaffen.
Kaffe er en drikk, laget av mange hender, og den er alltid et kulturuttrykk. Når vi snakker om at kaffen for eksempel har et “fruktig preg” så er det ikke det for å fremstå pretensiøse og jålete i språket, men et forsøk på å formidle med to ord at kaffen kommer fra en plante som gir den et potensiale; forutsatt at arten er interessant, og at foredlingen av bæret er forseggjort. Deretter må kaffebønnene brennes forsiktig, kvernes og nytes ferskt, og brygges med tanke for at man vil vise fram kvalitetene i kaffen så klart og tydelig som mulig. Sagt kortere: en skikkelig god kopp kaffe krever samvittighetsfullt håndverk i alle ledd.

Det begynner altså med råvaren. Selv om kaffeplanten opprinnelig kommer fra det Afrikanske kontinentet, finner vi noen av de aller mest ettertraktete kaffetypene på det Amerikanske, for eksempel i Panama...

Dette er det første av to bloggposter i anledning Javas 25-års jubileum. Den neste om selveste jubileumskaffen, finner du her. 

 

 Det som trolig er norges første iskaffe, Espresso Tonic (aka "Taxi Driver") servert våren 1998: 

Taxi-driver anno 1998 

Før endelig utbygging ble det testet med mock-ups av interiør og farger:Mock up av interiør, Java før åpning

I 2005 overtok Java blomsterbutikken vegg-i-vegg og fikk sin nåværende form.


Heder til Java var det også å bli brukt som inspirasjon kulisse i sakte-tv fenomenet Piip-show på NRK i 2014.