Kaldbrygg vs. iskaffe: Hva er forskjellen, og hvilken er best for deg? 

Når sommeren kommer og temperaturen stiger, er det mange av oss som bytter ut den varme kaffekoppen med en forfriskende kald variant. Men når du skal velge mellom kaldbrygg (eller cold brew på engelsk) og iskaffe, hva betyr det, og hva er egentlig forskjellen? Og ikke minst; hvilken av dem passer best for deg? I denne bloggposten skal vi se nærmere på forskjellene mellom kaldbrygg og iskaffe. 

Hva er forskjellen mellom kaldbrygg og iskaffe? 

Kaldbrygg og iskaffe er begge kalde kaffedrikker, men de lages på ulike måter. Kaldbrygg lages ved å la kvernet kaffe trekke sakte i kaldt vann over en lengre periode, ofte mellom 12 og 24 timer. Fordi kaldbrygg trekker sakte og uten varme, blir smaken mindre bitter og syrlig enn i vanlig kaffe.

I motsetning til kaldbrygg, er tradisjonell iskaffe i utgangspunktet vanlig varm traktekaffe som er avkjølt over is og servert. Denne metoden fanger opp essensen av varm kaffe og tilbyr en jevn og forfriskende smak. Dette gir en lysere og mer syrlig smak enn kaldbrygg, ettersom visse smaksnoter kun kan trekkes ut ved hjelp av varmt vann, og isen vanner ut kaffen noe. 

Hvordan lage kaldbrygg og iskaffe hjemme?

Å lage kaldbrygg hjemme er enkelt. Du trenger bare grovmalt kaffe, kaldt vann og en beholder. Bland kaffen med vannet og la det trekke i minst 12 timer. Sil deretter kaffen igjennom et vanlig kaffefilter og server den over is, evt. blandet med vann eller melk etter smak. Vi anbefaler å bruke en av Harios kaldbryggere for å gjøre prosessen enklere.
For å lage iskaffe hjemme brygger man en sterk kopp varm kaffe og lar den avkjøles litt. Hell deretter kaffen over is og nyt. Chemex er fantastisk for å lage iskaffe, og Hario har egne bryggere spesifikt til iskaffe.

Det er også ekstra forfriskende å tilsette f.eks. sitron eller andre friske frukter i enten din iskaffe eller kaldbrygg.

For å unngå at isen vanner ut kaffen, kan du lage kaffeisbiter ved å fryse avkjølt kaffe i isbitformer. Dette er et supert triks du også kan benytte i andre drikker.

Konklusjon, hva er best?

Valget mellom kaldbrygg og iskaffe kommer i stor grad an på personlig smak og preferanser. Kaldbrygg gir en rundere og mindre syrlig smak, mens iskaffe har en lysere og mer frisk smak. Prøv begge variantene og finn ut hvilken som passer best for deg! Har du en oppskrift eller tips du vil dele? Ta kontakt så kan vi dele den her på vår blogg!

 

Finn våre beste sommerkaffeprodukter her!