Ratio eller blandingsforhold, en praktisk tilnærming

Et av de første problemene du støter på på din vei mot himmelsk kaffe hjemme er hvordan du skal få et riktig og repeterbart forhold mellom vann og kaffe. Du har kanskje kjøpt både kvern og vekt, men hvordan gjøre det riktig, enkelt og praktisk?


Vi anbefaler at du leser litt om ekstraksjon på bloggen vår før du leser denne posten. Da vil du forstå en del av begrepene litt bedre, men vi anstrenger oss for å gjøre det så enkelt som mulig.

 

30g kaffe på vekt

 

Det enkleste er ofte det beste, eller i hvert fall det enkleste, så la oss begynne der. Det enkleste er jo hvis du helt ser bort fra vekt under selve bryggingen, de fleste bryggere / serveringskanner har merking for mengde. Harios serveringskanner og til og med chemex 6 og 8 koppps bryggere har dette(knoppen på siden er 500ml på 8 kopps). Da kan du lett brygge etter oppskriften 30g kvernet kaffe for å brygge 500ml kaffe. Spesielt hvis du som artikkelforfatteren har en kvern med vekt kan man enkelt og presist brygge en dose kaffe selv i halvsøvne. Eller du kan bruke en enkel vekt til å veie opp 30 g kaffe til kvernen kvelden før. Du kan enkelt optimalisere brygget ved å dosere litt opp eller ned og justere kvernen som vi har gått igjennom tidligere på bloggen her. Begrensningene er at du stort sett er begrenset til å brygge f.eks. 30g og 500ml i gangen og det er ikke alltid optimalt.

 

Den optimale måte å brygge på er med bryggevekt, men også her er det en del ting å tenke på. Du leser kanskje oppskrifter på nett, men hva er det de veier og hvordan? Det optimale er å ha et dedikert bryggestativ (men de færreste har det). Da er det enkelt å veie selve vekten av kaffen du har brygget, husk alltid å tare vekten før du starter helling av vann. Noen vekter som ARC fra Felicita har en auto-tarefunksjon. Men det gir sjelden noen stor fordel bortsett fra i en kaffebar setting hvor man brygger om igjen og om igjen osv.osv. Din ratio er da forholdet mellom kvernet kaffe og ferdig brygg, og trolig også den mest korrekte verdien å bruke som ratio.


To bryggestativ or not to bryggestativHar du et bryggestativ kan du enklere brygge enda mer nøyaktig.Hvis du ikke har bryggestativ blir det litt flere hensyn å ta, for da tarer(setter til null) du typisk vekten før du heller vann, og det du da veier er hvor mye vann du heller over brygge oppsettet ditt. Og en god del av av vannet blir liggende igjen i kaffegruten i filteret, men en del av kaffen blir med ned i brygget. Derfor blir din ratio, eller i dette tilfellet forholdet mellom kvernet kaffe og vann du heller over kaffen annerledes. En liten men viktig forskjell. 


Det er viktig å presisere at det ikke er noe rett og galt her, men at alle de tre metodene over er gode nok til å få helt fantastiske og repeterbare resultater hjemme. På en Chemex og til dels Aeropress er det f.eks veldig upraktisk å benytte metode to med bryggestativ, og ved brygging av espresso er man igjen begrenset til metode en eller to. Og en dreven kaffe connoisseur kan selvfølgelig sjonglere alle metodene etter behov.

 

Ført i pennen av Rune Åldstedt