En smak av luksus: Geishakaffe - en eksklusiv opplevelse for kjennere

Geishakaffe: En sjelden skatt fra Etiopias høyland via Panamas topper

I kaffeverdenen er det få arter som kan matche Geisha kaffens berømmelse og eksklusivitet. Denne sjeldne kaffebønnen, har en fascinerende reise som strekker seg fra Etiopias skoger til seier i verdens fremste kaffe-auksjoner.

En Etiopisk opprinnelse

Geishas historie starter i de frodige skogene i Gori Gesha-regionen i Etiopia. Her ble kaffearten oppdaget og dyrket av småbønder i generasjoner, kjent lokalt for sin unike smak og aroma. I 1930-årene samlet den britiske kaptein Whalley en prøvesending av Geisha-bønner, fra området Gesha, og sendte dem til Tanzania for videre dyrking. Slik startet Geishas reise mot global annerkjennelse, om enn under den noe forvirrende stavemåten. Les mer om navnet Geisha her.

Gjennom et nettverk av genbanker og forskningsstasjoner nådde Geisha-bønner til slutt CATIE-instituttet i Costa Rica. Det var Geishas imponerende motstandsdyktighet mot sykdommen "ojo de gallo" (kaffebladerust) som førte kaffearten videre til Hacienda La Esmeralda i Panama.

En Panamansk triumf

Peterson-familien, som driver gården, hadde dyrket kaffe siden 1960-tallet, men det var i 1990-årene at fokuset økte. De anskaffet seg en ny høytliggende gård kalt Jaramillo. Deler av området hadde nylig blitt herjet av kaffebladerust, men Daniel Peterson la merke til at Geisha-trærne ikke var like hardt rammet. De bestemte seg for å dyrke Geisha i større mengder, inkludert på 1650 meters høyde – høyere enn tidligere plantingsforsøk med arten.

Daniel Peterson, 3. generasjon kaffebonde og han som fant Geisha-arten på  Hacienda La Esmeralda i 2004. Denne busken er fra teigen "Mario" 
Daniel Peterson, 2006

Dette valget skulle få enorm betydning. Plantene i høyden ga Geisha-bønner med helt enestående aromaer, et gjennombrudd som ble tydelig i forkant av den prestisjetunge konkurransen Best of Panama i 2004. Peterson-familien valgte for første gang å skille ut bønnene fra ulike deler av gården under prosesseringen. En spesiell "lot" kom fra de høytliggende delene av Jaramillo, og da denne nådde dommerpanelet ble de slått i bakken.

For første gang fikk kaffe-eksperter smake 100 % ren Geisha. Med sin eksplosjon av saftighet og flerlagede aromaer minnet den mer om en utsøkt kaffe fra Etiopia enn Latin-Amerika. Hacienda La Esmeralda vant Best of Panama i 2004 med sin Geisha kaffe, og det året satte rekord for den høyeste prisen noensinne betalt for kaffe på auksjon.
Omtrent samtidig var Kaffas grunnlegger Robert på besøk og i 2006 ble vi de første i Europa som kjøpte Geisha på auksjon herfra. I 2006 var $120 per kilo en astronomisk høy pris, i fjor gikk det beste partiet Geisha fra Panama for over $10000 per kilo...

Opplev en smak av luksus

Hos Kaffa er vi stolte av å fortsatt tilby et utvalg av Geisha kaffe fra noen av de mest anerkjente kaffebøndene i verden. Vi brenner kaffen vår i små porsjoner for å sikre optimal friskhet og smak. Geisha kaffe dyrkes nå over hele kaffeverden og det gjør at Geisha blir tilgjengelig for stadig flere kaffeelskere. Markedet for kaffe til over 150.000,- per kilo er veldig veldig lite i Norge, men via våre gode relasjoner får vi fortsatt kloen i eksepsjonelt god kaffe til en pris vi kan leve med, fra tid til annen.

Vår venn Luis Pereira med en av sine første Geisha trær i Brasil:


En annen Geisha dyrkende Kaffa venn Benjamin Paz i Honduras:
 

Bestill Geishakaffe fra Kaffa i dag og la deg forføre av den magiske smaken av denne sjeldne kaffearten.