Oles kaffereise - fra kjøkkenbenken til VM

Dette er den første posten i vår nye blogserie om Kaffefolk, her vil vi huke tak i noen av de mest spennende folkene i norsk kaffeverden. Først ut er nybakt norgesmester i håndbrygg Ole Kristian Bøen. Som ivrig hobbybrygger gikk han hen og vant hele NM. Lidenskapen for kaffe og sykkel kombinerer han i disse dager med å levere kaffe fra sin lokale kaffebar Jovialen i Drammen på fritiden for at de skal klare seg igjennom coronakrisen vi alle står i. Det står det minst like mye respekt av. Her er historien om hans kaffereise:

 Kjøp Oles brygger han vant nm med her!

Jeg husker ikke akkurat når og hvor min kaffeinteresse startet, men med bakgrunn som syklist var kaffestoppen en naturlig del av langturen. Vi sykla, vi stoppa og vi drakk mer eller mindre god kaffe.

Enkelte steder var kaffen himmelsk, mens andre steder var det så som så. Jeg husker jeg ble fasinert over de som kunne forklare hvorfor espressoen smakte det den gjorde og ble mer nysgjerrig. 

Mye takket være Oslos mange kaffebarer og tilgangen på informasjon gjennom internet og sosiale medier har interessen vokst seg sterkere og sterkere med årene.

Kaffe er noe «alle» drikker og aller fleste har et forhold til enten det er ved frokostbordet om morgenen, ved kaffemaskinen på jobb eller på tur.

Vinkjennere vil kanskje være uenig med meg, men jeg mener det ikke finnes noen drikk i verden som har et større spenn og er mer anvendelig enn kaffe.

Viktig å trene med publikumViktig å trene med publikum!

Min første konkurranse 

Jeg begynte å brygge håndbrygg hjemme med en klassisk Hario V60 og synes det var gøy å jobbe med å perfeksjonere oppskrifter og se hva jeg klarte å få ut av ulike bønner fra ulike brennerier. For et par år siden så jeg det dukket opp et regionalt mesterskap i kaffekunst. Jeg kunne absolutt ingenting om regler og konkurranserutiner, men jeg meldte meg på. 

Men selv om jeg var amatør ble jeg tatt utrolig godt imot. Jeg husker spesielt Odd-Steinar Tøllefsen fra Supreme Roastworks som vant VM i håndbrygg i 2015. Etter han hadde vært på scenen og konkurrert spurte han om jeg ville smake kaffen han hadde med og brygget et ekstra brygg. I tillegg delte han masse tips og råd.

Det var utrolig kult. Her fantes det ikke spisse albuer slik man ofte ser i idretten. 

Etter konkurransen var det fest på gamle Henrik Ibsen. Jeg tenkte at jeg ikke ville høre dommernes tilbakemelding da jeg var engstelig for å bli slaktet, men Lene Klovning insisterte på at vi skulle gå gjennom alle skjemaene sammen.

Selvsagt hadde jeg mange forbedringspunkter, men jeg lærte mer på ti minutter med Lene og dommerne den kvelden enn hva jeg hadde gjort så langt i mitt kaffeliv. Et godt tips til deg som vurderer å konkurrere er derfor å bruke dommernes tilbakemelding for hva de er verdt!


Du må lese reglene!

Det gikk et år. Jeg brygget fortsatt hjemme på kjøkkenbenken, men jeg var lysten på å konkurrere igjen. Denne gangen gjorde jeg litt mer forberedelser, snakket med brennerier og fant en kaffe jeg synes var superdigg. Jeg øvde også litt mer på presentasjonen enn året før.

Etter konkurransen var det nok en gang tid for premieutdeling og fest. Denne gangen på Stockfleths Vestbanen. Jeg var egentlig fornøyd med konkurransen, men hadde ikke de største forhåpningene om avansement til NM.

Også dette året var det Lene som var dommer sammen med Tom Kuyken som vant NM året før. Denne gangen var jeg helt bestemt på at jeg skulle snakke med dommerne i etterkant. Tilbakemeldingene fra dommerne var veldig bra. Kaffen smakte det den skulle og jeg fikk høre at jeg hadde gjort en god presentasjon.

Men selv om jeg hadde øvd mer og funnet en god kaffe, var det en ting jeg ikke hadde forberedt meg godt nok på. Reglene!

Når man konkurrerer i kaffe er det nemlig en rekke regler man må følge for å få en god score av dommerne. Det hjelper dessverre ingenting om kaffen er superdigg og presentasjonen fin hvis du bommer på reglene.

Det jeg bommet på var at jeg ikke helte nok kaffe i koppen til dommerne enda jeg hadde brygget mer enn nok. En tullete regel vil noen kanskje tenke, men det er nå en gang sånn i konkurranse.

I ettertid er det mange i kaffemiljøet som har hørt historien om Lene som litt oppgitt slo meg i hodet med dommerboken og sa. DU MÅ LESE REGLENE!!

Du må faktisk det dersom du skal gjøre det bra i en kaffekonkurranse.  


Forberedelser til årets NM

Jeg står fortsatt hjemme å brygger på kjøkkenbenken til kona, venner og kjente, men foran årets konkurranse fikk jeg muligheten til å være med på et mentorprogram i regi av Barista School her i Oslo.

Fra mentorprogrammet

Gjennom høsten og vinteren har vi vært samlet i lokalene hvor Espressospesialisten også holder hus. Under ledelse av Benedicte Gyllesten og Julian Helseth Stolanowski har vi fått veiledning og råd fra blant andre Lise Rømo, Rory Lee Rosenberg og Tom Kuyken.

Lene Klovning har også vært innom og snakket om de allerede omtalte reglene igjen. Som SCA-dommer har ikke hun lov til å coache, men det er likevel nyttig å se på reglene fra dommerens perspektiv.

Og ikke minst så har vi blitt så har vi blitt et bra felleskap. Som hobbybarista har det vært utrolig inspirerende å lære av de flinke folka som har vært med i programmet.

I tillegg deltagelse i mentorprogrammet gjorde jeg en ting annerledes enn tidligere. Jeg bestemte meg for å lære meg det jeg ville si under min presentasjon utenat og brukte reiseveien til jobb til å snakke meg gjennom den et par ganger hver dag. Det gjorde at jeg var helt trygg på det jeg skulle si og gjøre når jeg gikk på scenen.

Konkurransen gikk over all forventning og det var stort for en som aldri har jobbet i en kaffebar å kunne ta med seg trofeet hjem, men det skal jeg fortelle mer om i neste innlegg. 

Da vil jeg skrive mer om konkurranseopplegget, oppskriften, vurderinger rundt utstyr og kaffe, samt tankene om et forsinket VM i Melbourne.

Hvis du vurderer å delta i en kaffekonkurranse er mitt klare tips.
Gjør det! Du vil garantert ikke angre. 

Ole