Hvordan rense kvernen

Å ta oppvasken, rengjøre dusjen, vaske kjøkkenet - det er en del av livet. Å hoppe over rengjøring har en tendens til å gjøre ting mye verre, selv om det er fristende, og dette er også tilfelle med kaffekvernen. Regelmessig rengjøring vil forbedre en kvernes ytelse og øke dens levetid. Heldigvis er det ganske enkelt!

Grunnleggende rengjøring

I utgangspunktet vil enhver overflate som kommer i kontakt med kaffe trenge sporadisk rengjøring. Kaffe inneholder olje, hvorav noen blir liggende igjen på alt den kommer i kontakt med - i en kvern er det selve knivene, kvernekammeret og utløpsrøret. Hele bønner i beholderen vil også etterlate oljerester. Generelt sett - jo mørkere brent kaffe, jo mer olje kan du forvente.

Rengjøring av disse overflatene vil forbedre smaken på bryggene dine fordi du fjerner gamle kaffeoljer fra dem som ellers ville sneket seg inn i dosen din. Det er også bra for levetiden til delene dine, da olje- og partikkeloppbygging vil gjøre det vanskeligere for maskinen din å skyve malt kaffe ut og kan gi økt belastning på justeringsmekanismen.

Den enkleste måten å rengjøre disse overflatene er å bruke den lille børsten som fulgte med Baratza-kvernen. Å pusse overflaten av burrene, mellom tennene og langs innsiden av kvernkammeret vil fjerne det meste av resterende kaffemateriale og hjelper med å fjerne oljer. Børsten passer også mesteparten av veien opp i utløpsrøret for malt kaffe, og har et håndtak langt nok til å muliggjøre enkel rengjøring av den passasjen.

Dette er vår anbefalte rengjøringsmetode, men det finnes alternativer for de som liker en grundigere tilnærming. Rengjøring med pellets, laget av komprimert mais eller korn, er allment tilgjengelig og kan males gjennom en maskin akkurat som kaffebønner. Disse rensemiddelene vil skrubbe alle overflater i maskinen som er i kontakt med kaffe (de er kvernet som kaffe) og absorberer resterende kaffemateriale og olje. De er en flott og grundig måte å rengjøre, spesielt hvis du ikke vil demontere kvernen for å rengjøre den. Vi anbefaler Grinder Clean fra Cafetto.

Husk at disse pelletsene er laget for å etterligne strukturen til kaffebønner, og det er derfor de er trygge å male. Å kjøre vanlig ris eller annet ikke-kaffe materiale gjennom kvernen din vil forårsake betydelig skade, og du riskerer å kunne skade kvernen slik at den ikke fungere som den skal lenger!

FORSKJELLIGE BEHOV

Vi har tidligere fortalt om forskjeller mellom lysbrent og mørkbrent kaffe. En av de største forskjellene er behovet for rengjøring av kvern.

Mørkere kaffe har en tendens til å ha mye mer overflateolje, noe som betyr at en kvern vil bli skitnere raskere enn den ville gjort hvis du kverner lys brent kaffe. Dette er ikke noe problem for kvernen, så lenge du er flittig med rengjøringen. Generelt anbefaler vi en god rengjøring hver andre måned. Jo mørkere kaffe, jo oftere bør du rengjøre.

I noen tilfeller kan det være best å rengjøre oftere enn dette. Å kverne spesielt mørk kaffe kan kreve rengjøring hver uke for å holde hastigheten på kverningen oppe slik at den i verste fall går helt tett.

For mørkere brent kaffe er vår anbefaling om å benytte rensemiddel enda sterkere, siden de gjør en så god jobb med å skrubbe oljer fra hele systemet. Og at det er en raskere og enklere prosedyre å gjennomføre.

EKSTREME TILFELLER

Noen ganger er det en god ide å gjøre en dyp rens. Hvis kvernen din for eksempel har kvernet smakstilsatt kaffe og du vil at smaken skal fjernes. Eller kanskje hvis kvernen ikke skal/er brukt i en lengre periode, er det lurt å gi den en veldig grundig rengjøring.

En dyp rengjøring starter som en vanlig: Man skrubber ut kaffepartikler og olje fra kvernen. Knivene dine vil absorbere noe kaffeolje etter bruk. Dette er faktisk en god ting, fordi det beskytter stålet mot å ruste. En lett skrubbing er derfor alt de trenger.

Det neste trinnet er å rense overflaten innvendig i kvernhuset og utløpsrøret. Bomullspinner er et flott verktøy for dette. Bare få dem litt fuktige med ett matsikkert rengjøringsmiddel og skrubbe rent. Misfarging fra bruk vil ikke forsvinne, så den vil ikke bli helt som ny. 

Selvfølgelig vil kvernen fortsatt lukte kaffe til en viss grad, men lukten vil bli svakere når maskinen rengjøres grundig. Hvis du prøver å fjerne duften av smaksatt kaffe, bare fortsett å rengjøre til den uønskede lukten er borte.

Husk alltid alltid også bønneholderen på toppen og beholderen for kvernet kaffe. Disse delene er lang tid i kontakt med kaffe, og vil også trenge rens. Heldigvis er de enkle å rengjøre med en fille eller til og med varmt såpevann hvis oljen fra kaffen er tørr slik at de en vanskelig å tørke av.

Rengjøring kan føles som arbeid, men det kommer til å gjøre en stor forskjell for kvernen din. Kaffen smaker bedre og kvernen varer lenger når du tar godt vare på den.

Og husk: Dra alltid ut støpselet før du vedlikeholder kvernen din!

Av Alexander Choppin, tilrettelagt for norsk av Rune Åldstedt