Fri frakt over 998,-

Lynrask levering, fri frakt over 998,-

5 faktorer for et bedre brygg, en innføring

av Clive Coffee

 

Å brygge kaffe er en veldig kompleks prosess som involverer mange variabler. Selv de aller fremste kaffeekspertene i verden forstår ikke hele prosessen 100%. Det kan være overveldende å følge med på hver minste detalj her, og frustrerende hvis noe går galt. Men deilig håndbrygg trenger slett ikke ikke å være vanskelig hvis du jobber smart.

I stedet for å stresse over hver eneste detalj i prosessen, anbefaler vi å "koke den ned" til de fem viktigste faktorer som har størst effekt på brygget: Blandingsforhold, Vann, Turbulens, Tid og Kverningsgrad.

 

Blandingsforhold:

Blandingsforhold beskriver hvor mye kvernet kaffe du bruker og hvor mye vann du bruker på den. Vanlig språklig er et enkelt forhold som 1:17 (en del kaffe til 17 deler vann) for filterkaffe. I det daglige er det noen ganger enklere å benytte mer praktiske mål, og vi forenkler da dette forholdet til 60 gram per liter kaffe for filterbrygg.
Dette blandingsforholdet har en betydelig effekt på kaffen din, men er enkelt å sette på forhånd slik at du kan fokusere på andre variabler mens du brygger.

 

Vann:

Vann er minst 98% av ferdig brygget kaffe, så det er viktig å ta det på alvor. Det er rett og slett umulig å lage god kaffe av dårlig vann. Vi er imidlertid heldige i norge og de fleste av oss har relativt godt vann rett fra springen. Vanlige husholdnings vannfiltre er en billig og enkel måte å få bedre kvalitet på bryggevann for de som evt. har utfordringer med vannkvalitet.

Viktigere for de aller fleste i norge er temperaturen på vannet du brygger med. Interesseorganisjonen norsk kaffe informasjon anbefaler å bruke vann med temperatur 92-96°C.

<

Et flott verktøy for dette er en vannkoker med temperaturregulering, men det er slett ikke nødvendig for å brygge god kaffe. Bare kok opp vannet og fjern det fra varmekilden. Etter ca. 30 sekunder skal du vanne være i det ideelle temperaturområdet!

 

Turbulens:

Dette begrepet beskriver hvordan vannet og kaffepartiklene dine samhandler. Et forsiktig, sakte vannstråle gir lav tubulens, mens en kraftig helling gir høy turbulens. Ulike bryggemetoder vil kreve forskjellige nivåer av tubulens, inkludert fysisk omrøring av sengen av kaffepartikler i noen tilfeller. Som en generell regel er det best å holde turbulensen ganske lav for å gjøre bryggingen repeterbar, og også for å hindre at for mye av de aller minste partiklene hvirvles rundt og synker til bunnen der de kan danne en propp som hindrer vannet å passere raskt nok igjennom sengen av kaffe.

 

Tid:

Å brygge kaffe innebærer en prosess som kalles ekstraksjon: Vann settes i kontakt med kaffe og "trekker ut" eller ekstraherer materiale fra kaffepariklene. Denne prosessen krever kontakt mellom vann og kaffe, men krever også tid. Jo lenger disse to er i kontakt, desto mer vil bli ekstrahert av kaffepartiklene - generelt sett. Du kan kontrollere kontakttiden, til en viss grad, ved å helle saktere eller raskere. Graden av turbulens du skaper, kan også påvirke tiden som beskrevet ovenfor. Imidlertid er det kverningsgraden som har den største effekten på tiden de er i kontakt med vann og på kaffens smak generelt.

 

 

 

Kverningsgrad:

Kverningsgraden er vår siste variabel her, men den er en av de viktigste for brygget ditt. Når kaffe er kvernet opp i mindre biter, blir det større overflate for vann å  trekke ut eller ekstrahere stoffer fra kaffen. Dette betyr at - generelt sett - en finere malingsgrad skaper større overflateareal og gir mulighet for mer ekstraksjon. Motsatt reduserer grovere kverning den eksponerte overflaten og fører til mindre ekstraksjon. Ulike bryggemetoder krever forskjellige kverningsgrader - fra veldig små partikler for espresso til ganske grovt grovt for presskanne - avhengig av hvordan du utfører de forskjellige bryggemetodene. Av den grunn er kverningsgraden en av de første og viktigste variablene som bør settes når du skal brygge kaffe. Sett først denne og blandingsforholdet, evaluer deretter resultatet. Det er noen ting du kan sjekke for å finne ut om det er behov for å justere maligsgraden:

Smak: Hvis kaffen din smaker bittert, intenst, etc., er den sannsynligvis overekstrahert, noe som kan rettes opp ved å justere malingen noe grovere. Hvis kaffen din smaker svakt, surt, salt og generelt tamt, er den sannsynligvis underekstrahert. Å justere kverningsgraden finere vil i dette tilfellet ekstrahere mer av smaken som bor i kaffen.

Tid: Hvis kaffen tar lengre tid enn forventet å brygge, eller kanskje kaffesengen er "tett" og ikke vil slippe vann gjennom i det hele tatt nesten, så er det sannsynligvis at kverningsgraden for fin. Hvis brygget er ferdig alt for raskt , kan kverningen være for grov.

For en mer grundig gjennomgang av de forskjellige faktorene og hvordan de påvirker kaffebrygget ditt, bør du følge med på de kommende innleggene våre. 

Og husk, ingen kan gi deg fasiten på hvordan DU skal brygge DIN kaffe! Fasiten finnes ikke. Det er ikke vårt mål og gi deg fasiten heller, men vi ønsker å komme med gode tips og hjelp på veien.

Av Alexander Choppin, tilrettelagt for norsk av Rune Åldstedt