Hvordan oppbevare kaffe

En stor del av gleden ved å kverne god fersk kaffe, er fersk kaffe.

Å komme hjem med en fersk pose god kaffe er et høydepunkt for enhver kaffe elsker: Så mange gode smaker venter på deg! Du åpner posen, du lukter den lukten og vil ta den inn for alltid! 

Det er fristende å prøve å bevare kaffen din, slik at den gode følelsen av fersk kaffe varer så lenge som mulig. Men hvordan kan du gjøre det på riktig måte?

Først og fremst hjelper det å ikke kjøpe mer kaffe enn du kan drikke i rimelig tid. En pose med 500g eller en kilo bønner er flott hvis du er vert for et bryllup, men kan være for mye for et par eller en liten familie. Å kjøpe en pose på inntil 250g om gangen sikrer at kaffen din ikke blir gammel nok til å bli foreldet.


Det du ikke vil gjøre er å legge kaffen i fryseren eller kjøleskapet. Dette kan virke som det rette trekket; det er slik du holder mange matvarer ferskest mulig. Det er imidlertid viktig å huske at kaffe inneholder veldig lite fuktighet, så lite at den ikke krever kjøling for å holde seg fersk.

Frysing eller kjøling av kaffe vil faktisk påvirke smaken negativt. Store temperaturendringer er ødeleggende for den kjemiske strukturen til kaffe og de aromatiske komponentene den inneholder. Når kaffe fryser og tiner, brytes disse kjemiske forbindelsene sammen og resulterende brygg mister mye av sitt potensiale når det gjelder smak.

Frysing av bønner kan også føre til utvikling av iskrystaller som ved kverning vil kunne tette igjen kvernen. Vann er aldri bra for kvernen din, selv som is!

Noe annet du bør unngå er å oppbevare kaffe i en vinduskarmen eller i direkte sollys. Dette kan også ødelegge bønnene og føre til middelmådig brygg fra i utgangspunktet nydelige kaffebønner.

kaffeposer med ziplock

I stedet er den beste tipset å holde kaffe lagret i romtemperatur, ute av direkte sollys, vekk fra fuktighet, og helst i en lufttett beholder. Romtemperaturen er vanligvis veldig stabil - absolutt mer stabilt enn å gå fra romtemperatur til frysepunkt og tilbake! Ute av direkte sollys betyr at bønnene vil holde seg ganske stabile når det gjelder varmen, i det minste frem til brygging! Kaffens verste fiende er faktisk oksygen. En lufttett beholder hjelper til med å forsinke aldringen. Dette er faktisk den beste måten å beholde friskheten, ikke i kjøleskap. Enkelte sverger til vakuumforseglede beholdere til kaffen.

Sjansen er stor for at kaffen din kom i en forseglet pose. Mange brennerier bruker tette poser med zip-lås og enveisventiler. Dette lar deg åpne og forsegle en pose og deretter skyve ut luften som er igjen fra prosessen. Det er en fin oppbevaring og krever ingen ekstra utgifter fra din side!

Når det er sagt, hvis du drikker kaffe ofte nok, kan det enkleste være å holde bønnene dine i beholderen til kvernen din! Hopperne til Baratza skal passe en 250g bag (en veldig vanlig størrelse). Selv om de ikke er helt lufttette, har bønneholderene lokk, og det er bare et smalt mellomrom mellom knivene, som begrenser oksygeneksponeringen. Vi finner ut at den ekstra bekvemmeligheten ved ferdig kverning ofte er verdt det!

Enten du kjøper vakuumforseglede beholdere med pumpe eller bare lukker posen med et ziplock, kjøper akkurat nok kaffe og holder den i romtemperatur, og borte fra sollys eller fuktighet. Vil du sikre deg best mulig den fantastiske smaken du forventer hver gang du kommer hjem til fersk kaffe!

Sette 30