Brasil, kaffe og bærekraft i en ny hverdag
På KAFFA har vi reist i over 20 år for å finne de beste bøndene og de beste bønnene. I disse årene har vi bygget relasjoner til noen av de flinkeste kaffeprodusentene i verden gjennom gjentatte besøk til alle stedene og folkene vi handler kaffe fra. Å bygge langvarige relasjoner og belønne kvalitet på denne måten har vært blant hjørnesteinene i måten vi ønsker å jobbe med en bærekraftig kaffehandel. Det kreves mye og nøye arbeid for å produsere skikkelig god kaffe. Om utfordringene allerede var store fra før byr klimaendringer på en stadig mer krevende hverdag for kaffeprodusenter over hele verden. Jordbruk som kan ha gitt gode og stabile avlinger de siste 50-60 årene møter nå tørke, uforutsett frost eller vannmangel. Fremtidens kaffebonde må ha flere tanker i hodet samtidig. Jorden de dyrker på kan ikke lenger regnes som en utømmelig ressurs, den kan tømmes for næring. Vi tror at kaffebønder som fokuserer på bærekraftige landbruksprinsipper for å bevare jorden for kommende generasjoner også vil være dem som produserer den aller beste kaffen i fremtiden. Det er i dette perspektivet vi nå tenker, her er innkjøper John Ivars sine observasjoner fra Brasil:
Det var deilig å reise igjen. Eller, selve reisedelen var som vanlig ganske døll. To kansellerte fly, mye venting osv. Men å endelig kunne reise tilbake til stedene og folkene som produserer kaffen vår var fint, og noe vi har savnet etter pandemien.
De første dagene i Brasil brukte vi på å møte nye produsenter, bønder og kaffeksportører. Alle jobbet med enten økologisk kaffe eller er i overgang til/jobber allerede med regenerative landbruksmetoder.
Kort fortalt er regenerativt landbruk prinsipper for hvordan du tar vare på jorda og plantene dine gjennom å skape mer plantemangfold på gården( som en slags motreaksjon til monokulturen kaffegårder veldig ofte er).
Regenerativt landbruk forbedrer jordhelse og fruktbarhet fordi det også forbruker karbon fra atmosfæren gjennom fotosyntesen. Det styrker mikrolivet i jorda og det styrker vannkretsløpet.
Leonardo, en av bøndene som leverer kaffe til Coopfam har renovert gården til faren sin og forsker på regenerativt jordbruk.
De ønsker å vise de andre bøndenen i kooperativet at det går ann å ta vare på jorden og på vekstvilkårene til kaffetrærene på en helt annen måte enn de konvensjonelle metodene de jobber med nå.
Vi var så heldige å bli introdusert til mange av de smarteste og mest innovative kaffebøndene som jobber med regenerativ landbruk på kaffegårder i Brasil, og ble vist rundt på gårdene mens de snakket om og viste oss metodene deres.
KAFFA vil helt sikkert samarbeide med flere av disse bøndene i årene som kommer. De representerer fremtiden for kaffeproduksjon, de er pionerer og leder fra fronten av linjen i sitt fagfelt. Dette kommer vi til å snakke mer om i årene som kommer!
Vi brukte de neste dagene på å besøke våre gode venner og samarbeidspartnere fra Carmo Coffees.
Carmo Coffees ble grunnlagt som et eksportfirma av søskenbarna Luis Paulo Pereira og Jaques Caneiro. Carmo Coffees representerte familiens 7-8 gårder for å vise frem brasiliansk kaffe som mer enn bare et kommersiell produsent av kaffe, men også som en spesialkaffeprodusent med kaffe av ypperste klasse. Nå selger de både egenprodusert kaffe, samt har også et gigantisk varehus hvor de lagrer, møller og selger kaffe fra flere andre gårder (Sao Joaquim og Pinheirinho er eksempler av disse) fra og rundt Carmo-området i regionen Minas Gerais.
Hos Carmo Coffees cuppet vi og valgte neste års kaffe til Kaffa menyen fra kjente kaffegårder som Santa Ines, Santa Lucia, Satiaro Sul, Capim Seco, Irmas Pereira og Fazenda IP, Samt et parti anaerobic bærtørket kaffe fra en helt ny relasjon, Santa Catarina.
De klimatiske forholdene i Brasil har vært tøffe de siste årene. Og det fortsetter å være vanskelige forhold for kaffe.
Det startet i fjor da mange av de største kafferegionene i Brasil plutselig fikk noen netter med frost. Kaffetreet er sårbart og denne frosten tok så mye som 70 % av kaffetrærne i de verst rammede områdene. Vi besøkte flere bønder som viste oss ødeleggelsene på jordene deres.
For å redde trærne måtte de beskjære treet ned til stammen for å la dem gro igjen. Det tar tre år å få en ny, full høsting etter det. Noen gårder og regioner var mer rammet av frosten enn andre.
Men dette var bare starten. Brasil har også vært rammet av ekstrem tørke både i fjor og i år. Under vårt opphold så Minas Gerais-regionen endelig regn for første gang på over 100 dager. Åkrene var tørre og trærne brune. Bønder som skulle ha produsert 150-200 poser kaffe rapporterte at de kanskje hadde 10-20 poser i år. Tøffe forhold.
Noen av eksportørene vi møtte fortalte oss at de hadde maksimalt 50 % kaffe å tilby i år sammenlignet med tidligere år. Og dette vil vare til trærne som er rammet av frost og tørke har vokst ut igjen.
Ikke alt er dystert. Og kvaliteten var, som vanlig, enormt bra der de har kaffe å tilby. Men tiden og kaffeverden er i endring, og bare gårdene og bøndene som ser på nyere vitenskapsmetoder for landbruk og kaffeproduksjon vil komme ut på topp og sterkere i fremtiden. Det er jeg ganske sikker på.
- John Ivar