Kaffa

« »

Nyheter:

Job description: - roasting coffee - managing orders and stock - cleaning and maintaining - being nice - cupping Some traveling and odd hours might occur. ------- Women are encouraged to apply. Application and questions: jobb@kaffa.no. Deadline 31/8.

Etiopia:

Historien om Heleanna begynner på mange måter i 1972 når hennes far Yanni etablerer et nytt selskap for å eksportere kaffe ut av Etiopia. Firmaet døpte han Moplaco. Yanni var allerede tredje generasjons kaffeeksportør, så kaffen var blodet. Han var også høyt respektert blandt kaffeprodusenter i Etiopia fordi han så verdien i omsorgen for hvert eneste kaffetre. Dette i en tid hvor fokuset ellers i bransjen var på å fylle kontainere med kaffe på billigst mulig måte. Heleanna valgte ikke kaffe. Hun var riktignok født i Etiopia, men måtte flykte fra borgerkrig og tok økonomiutdannelse i Europa. Her hadde hun en karriere i finans når hennes far plutselig døde i 2008. Nå måtte hun velge om hun skulle fortsette på sin egen karriere eller ta overta farens bedrift i en bransje hun ikke hadde noe kjennskap til. Blod er som kjent tykkere enn vann og heldigvis tok hun utfordringen, flyttet til Etiopia og startet helt på nytt med blanke ark. Noe av det som overrasket henne og siden har preget hennes tilnærming var respekten hennes far nøt på grunn av hans integritet og tilnærming til kvalitet helt fra grunnen av. På samme tid som Heleanna tok over Moplaco begynte også for alvor fokuset på spesialkaffe å spre seg ut over hele verden, fra østkysten av USA til Oslo. Heleanna plukket opp signalene og så mulighetene for virkelig å satse på kvalitet. Siden da har hun reist verden rundt og tilegnet seg kunnskap fra de beste over hele verden. Også for å forstå markedet for spesialkaffe rundt om i verden. På veien har hun lært om alt fra agronomi til kaffebrenning og smaking. Imponerende når vi vet hvor utfordrende det er i seg selv bare å skulle eksportere kaffe fra Etiopia. En unik kaffepersonlighet med andre ord. Den 29. juni kan du selv møte denne unike eksportøren og dele dine erfaringer og lære mer om etiopisk kaffe og hennes tilnærming til kvalitet. Det vil også bli workshop med brygging av etiopisk kaffe og masse kos! Dennne artikkelen er delvis oversatt fra vår søsterbedrift Collaborative Coffee Source, hvor du kan lese enda mer om Etiopia, Heleanna og eksport/import av kaffe.

Kalender

Toggle calendar

Colombia:

  Etter å ha jobbet med kaffe i over 10 år ble dette mitt første besøk på en kaffegård. Og for en opplevelse det ble. Vi landet i Bogota sent på dagen og når vi endelig kom frem til gården var det blitt natt og bekmørkt ute. Etter en god natt søvn var det ubeskrivelig deilig å etter først å ha beundret utsikten, oppdage at jeg bor midt oppe i en kaffeåker. Jeg kan plukke kaffe fra verandaen, eller bare ligge i hengekøya og nyte utsikten. Dessverre ble det ikke tid til å teste hengekøya fordi programmet er så tett, og jeg må rekke frokost. Siden alle aspekter ved La Palma & El Tucan er spektakulære ble selvfølgelig også frokosten det. Etter frokost fikk vi en guidet tur på hele gården og en grundig innføring i metodene de jobbet etter og deres filosofi for kaffedyrking. Vi fikk sett de forskjellige artene og hvordan den unormalt varme sommeren har forskjøvet hele avlingen. På en veldrevet gård som dette med ideele forhold har det resultert i en tidligere og større avling. For dette er vanligvis den minste avlingen mitaca, som vanligvis plukkes like før jul og utgjør 10 prosent av produksjonen i et normalt år. Hvordan dette påvirker kvaliteten eller neste avling som tradisjonelt er hovedavlingen er enda uvisst. Som vi fikk se senere på dagen har den varme og tørre sommeren påvirket de små tradisjonelle kaffebønnene på en helt annen og mye mer alvorlig måte. Så fulgte en enda grundigere omvisning på prosesseringsanlegget, for det er nettopp her essensen i La Palma & El Tucan ligger. Selv etter å ha lest om og brent kaffe herfra i flere år var det først etter å ha sett, hørt og debattert prosesseringen og logistikken jeg føler jeg forstår Neighbors and Crops-programmet. Og det er nettopp denne satsingen som er ryggraden i hele prosjektet. Mer om det kommer i en senere artikkel. Derfra gikk vi rett til cupperommet som selvfølgelig også er spektakulært i seg selv.  Her rakk vi tre runder med smaking hvor jeg umiddelbart la inn ordre på ett parti med opsjon på flere som vi må vurdere etter morgendagens smakinger. Vi er heldige som har en så sterk og god relasjon til La Palma & El Tucan, for allerede neste uke kommer det flere kjøpere og partiene forsvinner fort. Det begynner å bli venteliste for å få kjøpe kaffe herfra, og etterspørselen er større enn det de klarer og ønsker å produsere. Det føles som et ærefullt oppdrag å få være blant de første som får velge, og godbitene kommer tett på cuppebordet. Først og fremst er det imidlertid ufattelig morro å smake et så jevnt og godt, men allikevel variert utvalg. Etter cuppingdiskusjon ble det besøk til en av bøndene i Neighbors and Crops-programmet. Gjestfriheten og vennligheten var imponerende. Vi skjønte raskt han satte pris på å være en del av programmet og at dette gjorde en forskjell i hans liv. Dette var en bitte liten gård med lite ressurser og et lite stykke jord oppe i fjellsiden, med en salig blanding av Castillo og Typica-trær. Det var sterkt å se hvordan hetebølgen som har rammet Colombia og store deler av verden i år har påvirket trærne på gården. Her hvor forholdene er litt mindre optimale enn på La Palma & El Tucan hadde sola og varmen tørket ut kaffetrærne, som hadde felt nesten alle bladene i noen tilfeller og produsert bare en liten brøkdel av en vanlig avling. Kritisk for en liten bonde som får det meste av sin inntekt fra disse trærne. Dette er også et symbol på at klimaendringene vil ramme først og hardest de som har minst fra før. Et varsko for oss alle! I morgen blir det nye runder med smakinger før vi drar til Bogota for å spå den delen av La Palma & El Tucan som ligger der, det vil si kontorer, brenner,  kafé etc. Watch this Space! Rune

Nyheter:

Wednesday we lost our dear friend and colleague Jonathan. Our thoughts go out to his family during this time. Jonathan brought great energy and vibes to our work space and we will miss him dearly. Thank you for your support and understanding during this difficult time. 

KAFFAkurs:

Vær med og brenn kaffe på et av Norges mest velkjente kaffebrennerier! Vi velger ut noe av vår beste råkaffe og brenner den sammen på vår Probat 15 kg brenner fra 1958. Dette kurset er for deg som er ny innen kaffebrenning eller for deg som vil lære mer om hvordan KAFFA er kjent for å brenne kaffen. Vi går gjennom hva som skjer med kaffen under brenning og hvordan det påvirker smaken. Som avslutning smaker vi kaffen du har brent. Du får så klart med deg 500 gram kaffe hjem. Kurset vil finne sted hos oss i våre brennerilokaler i Enebakkveien 117b, 5. oktober klokken 17:00 til 20:00. Deltakerprisen er på 1500 kr. Ansvarlig for kurset vil være Bjørnar Hafslund, som har mange års erfaring med kaffebrenning hos KAFFA og mye å lære bort. Påmelding sendes til post@kaffa.no.

KAFFAkurs:

Dette er kurset for deg som er helt ny i kaffefaget og som ønsker en grundig innføring i hvordan man jobber ved en espressomaskin. Vi lærer deg alle verktøyene du trenger for å jobbe som barista i en kaffebar, bakeri eller restaurant. Vi går gjennom  hvordan brygge perfekt espresso, steame melk og rengjøring av espressomaskinen. Kurset avsluttes med en praktisk del der deltakerne brygger alle de mest populære kaffedrikkene (latte, cappuccino og espresso) til hverandre. Kurset varer i ca. 3 timer, fra klokken 17:00 til 20:00, og holdes her på KAFFA i Enebakkveien 117b. Påmelding sendes til post@kaffa.no. Kursleder: Lise Rømo - Norges beste barista 2016. Oppsatte kursdatoer for 2016 er: 30. august 14. september 28. september 12. oktober 26. oktober 9. november 23. november