KAFFA as | Enebakkveien 117 | 0680 Oslo | +47 22 19 20 90 | post@kaffa.no

Gode relasjoner. Gigantiske forpliktelser

Høsten her på vei og i disse dager venter KAFFA på nyhøstet kaffe fra Colombia. Som all kaffe vi kjøper fra det amerikanske kontinent er dette kaffe som kommer direkte fra gårder som vi stadig er på besøk hos, og i kontaineren som er på vei nå er det blant annet fantastisk kaffe fra familien Pardo sin kaffegård La Cabana ved byen Gigante i Huila.

Bare så det er nevnt med én gang: På morgenens bord i laben smakte vi for første gang på en litt forsinket vareprøve fra siste del av høstingen til familien Pardo. Vi har jo allerede forpliktet oss til å kjøpe kaffen som er plukket for bare fire uker siden - og vi rakk ikke teste kaffen før den ble satt på båt. Men dette overgikk våre villeste fantasier! Det er slike smaks-opplevelser og søte minner som gjør det så meningsfullt å drive med dette. Skrivekløa i fingrene kryper på mens den søte ettersmaken fremdeles sitter i munnhulen.
 
Colombia er en av de store kaffenasjonene i verden, og største produsent av Arabica-kaffe. Selv om produksjonen er radikalt mye lavere nå enn i topp-årene på 1970- til 90-tallet, regner man med å produsere mer enn noen sinne igjen når nye kaffeplantearter har erstattet Caturra-plantene om noen år. Vekt og volum er viktig når et helt land, og mange av deres familier er avhengige av at kaffeplantene overlever og skal gi størst mulig bæravling. Årsaken til at Caturra nå må vike plassen for de nyere typene er først og fremst styrt av ytre omstendigheter. For det første har værmønstrene El Ninjo og La Ninja bragt med seg uvanlig store nedbør- og fuktmengeder til de kaffeproduserende distriktene. Dette medfører at bladene på kaffeplantene blir utsatt for Roja, dvs. muggsporer som til slutt tar liv av bladverket. Bladene faller av og busken står igjen ribbet og ubeskyttet mot det sterke sollyset. Planten dør.
I mange år med lav produksjon, og historisk lave kaffepriser har man ikke hatt – eller brukt – de nødvendige ressurser til å jobbe preventivt i felten med å sprøyte mot Roja som i særdeleshet angriper Caturra-planten. Kostnaden ved å sprøyte er tosidig. Selve kopper-stoffet (samme som brukes i økologisk landbruk) har én kostnad, dessuten bør sprøytingen gjøres inntil fire ganger per sesong, hvilket representer en stor økning i arbeidsinnsats og lønnskostnad for bonden.
 
Federacion Nacional de Cafeteros de Colombia (FNC) har satt inn store ressurser på å utvikle en kaffeplante-art som er resistent mot Roja. Man har utviklet lignende arter tidligere, som f.eks arten Colombia, med spor av Catimor og Robusta i genmaterialet, men nå vil man erstatte mer av Caturra-plantene med det nye. Den nye typen er designet over samme lest og kalles Colombia Mejorado (spansk for Forbedret Colombia) eller Castillo. Cenicafé, FNC sin forskningsinstans, har utviklet varianter av Castillo som skal være enda mer tilpasset de ulike klimatiske forholdene fra distrikt til distrikt. Castillo vs. Caturra-temaet er mildest talt politisk og betent.
Klart er det viktig at plantene lever godt. Ingen plante, ingen bær ingen penger. Men man kan også jobbe proaktivt og preventivt med det plantematerialet som finnes.
Det hersker liten tvil blant kaffekjøpere som vurderer kaffekvalitet ut ifra sensorisk evaluering at Castillo har et generelt mindre komplekst smaks-potensiale. Minst to poeng under en godt foredlet Caturra er et helt typisk resultat i blindsmakinger. Dessuten dyrkes det andre arter i Colombia, man må riktignok lete med lys og lykte, men det finnes deilig Bourbon, Pacamara, Typica osv. skråninger hist og her. Faren er at man utraderer mangfoldet. Vel så alvorlig er perspektivet om at kaffebønder settes i en situasjon hvor man ikke har arter som et stadig voksende spesialkaffe-marked etterspør, - og Colombia blir kaffedestinasjon mister sin attraksjon for mange. Diversitet og spesialitet har dessuten en høyere egenverdi enn kaffe som selges som en generisk vare. Denne merverdien, som skyldes interessante smaksattributter, er vi villige til å betale godt for. Kaffebønder går glipp av potensiell vekst og fremgang, som vår del av kaffebransjen bidrar til å fremme. (Dette er en tankegang og handelsetikk som går langt på utsiden av den knapper-og-glansbilde-byttehandelen Fair Trade sine klistremerke-sertifisering går ut på. KAFFA betaler rikelig for kvalitet og smak, - når den er der. Det er der penga sitter. Og det er i dét fremtiden ligger for kaffebønder rundtom i verden. Mer om dette i en annen artikkel, please).
 
FNC kjører for hardt på å bytte ut alle andre plantearter til Castillo, og gir økonomiske insentiver, kreditter etc. kun til dette tiltaket. Det tar 2-3 år å opprette/gjenopprette en kaffeavling fra nye planter og kostnaden med å plante nytt er om lag $600/mål, ikke medregnet tapet av omsetning i den tiden dette tar. Til sammenligning koster preventiv sprøyting om lag $4/mål/år. KAFFA jobber derfor tett på bønder som arbeider aktivt for å opprettholde sunne og bærekraftige forhold med de gode plante-artene som finnes. Dette forutsetter gode arbeidsrutiner i felten, som tilstrekkelig gjødsling og preventiv koppersprøyting. KAFFA betaler for at en egen og dedikert agronom, Nelson Ramirez, skal gjøre månedlige gårdsbesøk, bl.a på La Cabana-gården til familien Pardo.  KAFFA har besøkt denne gården tre ganger de siste 12 månedene, vi har våre idéer, men vi ser også vår begrensning. Nelson er oftere tilstede, han besitter en kunnskap som vi ikke har – og han kan være en støttespiller for Ignacio (far Pardo) og Juan Carlos (sønn) når det kommer til tekniske utfordringer i forbindelse med foredlingen av kaffebærene.
La Cabana ligger i en stupbratt skrent, i et lite dalsøkk vendt mot slettene ved Rio Magdalenas bredder. Dette må være den bratteste gården vi noen sinne har besøkt. Ingen biler, ingen traktor, ikke så mye som en trillebår kan bringe kaffen opp til veien, der kaffen kjøres videre til kooperativet i Gigante. Kun en smal og svingete ås går fra den vakre lille gården opp til toppen av fjellryggen, så den seige gamle merra har derfor jobben med å frakte de få hundrede kiloene kaffe som produseres her hver sesong. Flink hest.
 
Kaffelandet Colombia er delt opp i femten departamentos (fylker) og i den sørlige delen av landet ligger kaffe-fylket Huila. Hovedadministrasjonen og flyplassen ligger i Neiva, og et par timers kjøring sørover derfra ligger den støvete landsbyen Gigante. Gutta som vi jobber med, deriblant familien Pardo, er medlemmer av kooperativet El Desarollo. Når disse gårdene ligge slik til geografisk, dvs relativt nær ekvator, har man to kaffebær-høstinger i året. Det vil si at man har to regnperioder i året, og to tørketider. For Gigante sin del er den største avlingen fra plukkingen oktober-desember. Den andre høstingen er vanligvis fra mai-juli, men siste plukking som vi fikk foredlet og satt på båt for litt siden – er plukket i august. Aldri har vi ventet på ferskere råkaffe !
 
Vi har kjent og arbeidet med familien Pardo i vel to år nå. Tre generasjoner av familien bor på gården og tar oss alltid vel imot. KAFFA har i flere år før det arbeidet med mange forskjellige bønder i Huila, ikke minst i disse distriktene. Vi har bygget opp en bekjentskapskrets av fine folk og flinke bønder som forstår hva vi ser etter. Juan Carlos er en ivrig kaffearbeider, og like ivrig spiller på minifotballaget nedi dalen på fritiden. Han giftet seg nylig og har nå barn med sin vakre kone, som også jobber på gården. Familien verdsetter vårt forhold, og er nysgjerrig på hva KAFFA sine kunder søker etter i ”god kaffe”. Vi er interessert i å forstå gården hans, utfordringene deres, – de botaniske, de klimatiske og de logistikkmessige – særlig hva gjelder foredling. Så vi forteller ham dette: Det som gjør en ”god kaffe”, slik vi opplever det, er klarhet, renthet og sødme i koppen. Det forutsetter gode plantearter, godt modnede bær og prefekt foredling. Så enkelt. Så vanskelig. Tørkingen er en viktig del av kaffeforedlingen. Neste steg i vår felles samarbeid er derfor å bistå med at de har tilstrekkelig kapasitet til å tørke kaffen sin i tide. De siste årene har høstingene vært relativt små. Avlingen vi venter fra siste høsting er omlag 300kg, men vil bli større i årene som kommer.
 
KAFFA er spesielt nysgjerrig på resultatet av de nye planteartene og implementering av forbedrede foredlingsteknikker. Begge deler er steg som denne bonden er villig å ta nå – siden han har en kunde (les: KAFFA) i andre enden som vil betale for merkostnaden av et potensielt bedre produkt. 
 
KAFFA har på forhånd gjort en avtale om å kjøpe denne høstingen. Det kan innebære en risiko, men vi har forpliktet oss og derfor gjør vi alt vi kan for å bidra til at vi ikke bare er med på et eksperiment, men virkelig får tilbake valuta i form av eksepsjonelt god kaffe. Det er det som er så vakkert med denne handelen. Flinke folk står på, folk er til å stole på og gevinsten er digg kaffe til folket, og penger i kassa hos familien Pardo. Så kan de investere videre i hva enn de måtte mene er viktig for seg og sitt. KAFFA er uansett tilbake før neste høsting, følger opp og fortsetter vårt gode samarbeid.
 
Slik fremstod kaffen på bordet i morges (kl 10) og i ettermiddag (kl 17), 27. sept:
 
#1 Referanse-parti. Våtforedlet Caturra.
Bærene er plukket i første halvdel av sesongen, juni-juli 2011
Frisk aroma med god intensitet.
Tydelig syrestruktur og balansert sødme.
Smaksassosiasjoner til frisk pelsfrukt og søtbitter mandelkjerne.
Ren og klar munnfølelse, forfriskende og relativt lang ettersmak.
87,5 pts
 
 
#2 Nytt parti. Våtforedlet Caturra.
Bærene er plukket i siste halvdel av sesongen, juli-august 2011
Floral og elegant aroma med stor intensitet.
Sitrusfrisk syrlighet i kombinasjon med en tung nypekonsentrat-sødme
gir fin dybde og kompleksitet.
Smaksassosiasjoner til syrlige bær og søt rabarbra.
Superren og klar munnfølelse, med leskende søt, lang ettersmak.
89 pts. Minst !
 
 
Til slutt:
KAFFA melder tilbake våre resultater fra smakingen, transparent og troverdig, til Colombia i dag. Når gladmeldingen om disse smaksresultatene når familien Pardo i morgen er det samtidig med viten om at denne poenggivningen representerer en høyere pris for kaffen, - basert på sensorisk evaluering.
Alle kaffepartiene fra La Cabana fra denne høstingen er i gjennomsnitt 2 poeng bedre enn i fjor. Det vil si at kaffen oppnår ca 20% bedre pris enn andre topp-partier, og vi tror faktisk at potensialet fra denne gården er enda større!