2018-08-28

Sitio Pinherinho – Lilica Junqueira

Lilica’s farfar bygget en flott gård like ved togstasjonen noen kilometer utenfor Carmo de Minas i 1847. Da ble råmaterialet til sementen som skulle bygge Sao Paolo fraktet ned fra de ressurssterke fjellene mellom Sao Paolo og Rio de Janneiro. Med tiden skulle også kaffe fylle godsvognene og familien kapret den første offisielle salgskontrakten i hele Brasil. – Det mangler ikke på stolthet over arven og Lilica er stoltest av dem alle.

Rundt 2012 møtte Robert Lilica og Paulo Junqueira hverandre. Robert hadde akkurat startet Collaborative Coffee Source og drev allerede Kaffa. Lilica var 3.generasjons kaffeprodusent som jobbet nennsomt og med en stahet på samme måten som de hadde gjort i 40 år og plukket fortsatt alle kaffebær for hånd. Det var kvaliteten og resultatet i koppen som forente dem.

Andrea er en vedfyrt mekanisk tørkemaskin som rommer 12000 liter kaffebær etter at du først er tørket på patio i 3 dager. Maskinen fyres med Eucalyptus og kaffeved og har en vifte som drar varmluft gjennom bærene som langsomt varmes opp og kjøles ned mens maskinen langsomt løfter og senker dem i fire dager, om natten får de hvile. Deretter legges kaffen i et enkelt treskur for å la vannaktiviteten stabiliseres. Slik jobbet de fleste for 30-40 år siden. I dag er dette Lilica’s hemmelige våpen og som gjør hans kaffe til en av de med høyeste gjennomsnittlige poengscore hos eksportøren Carmo Coffee. Poeng som ligner det beste fra Kenya eller Etiopia, høyt over gjennomsnittet i området og hele Brasil, 86 og opp.

På forsiden av posen med Kolonihagen Espresso vi har med oss fra Oslo står navnet på gården og kaffen han dyrker. På baksiden står alt om hans frukttrær som han har for fugler og biologisk mangfold og hans familienavn. Det å se hans livsverk beskrevet på en pose som selges på andre siden av jorden ga han tårer i øynene.

Erik besøker Sitio Pinherinho

For hver pose Kolonihagen Brasil Espresso solgt i Rema 1000 setter vi av 2 kroner til de som har produsert kaffen. I år er dette Lilica, hans hustru, sønn, to faste ansatte og sju sesongarbeidere på gården Pinherinho i Carmo de Minas. Da han fikk se sitt livsverk beskrevet på en pose som selges på andre siden av jorden fikk han tårer i øynene og da vi fortalte at vi kom tilbake med over 40 000 kroner ble det nesten for mye for Lilica.Erik er i Brasil og besøker våre samarbeidspartnere og sendte oss denne videoen tidligere i dag.For each bag of Kolonihagen Brazil Espresso sold by Rema 1000 we save 2NOK for the producer. This year the producers are Lilica, his wife and son, 2 full-time and 7 seasonal workers at the farm Pinherinho in Carmos de Minas. Seeing his life's work described on a bag selling on the other side of the world brought tears to his eyes. When we told him we came with more than 40 000NOK his reaction brought tears to our eyes.

Gepostet von KAFFA Oslo am Donnerstag, 23. August 2018

 

For hver pose Kolonihagen Brasil Espresso som selges i Rema 1000 i 2018 setter vi av 2 kroner til de som har produsert kaffen. I år er det Lilica, hans hustru, sønn, to faste ansatte og 7 sesongarbeidere på gården Pinherinho i Carmo de Minas. Da vi fortalte at vi kom tilbake med over 40 000 kroner ble det nesten for mye for Lilica.

Det sies at Lilicas far nesten strøk med av høyt blodtrykk da det en sesong kom en brasiliansk kaffekjøper og betalte mer for hans kaffe enn de noen sinne hadde drømt om. Hans kone, Lilicas mor, hadde råd og fikk sin mann ned på jorden igjen med en mengde pusteøvelser. Historien dras opp når Lilica må ta seg til hjertet og øynene fylles på nytt med tårer.

En ubeskrivelig sum som kommer etter at alt arbeidet er gjort, etter at bøkene er stengt og kaffen har forlatt havnen i Santos.

Lilica slipper ikke posen med Kolonihagen Brasil Espresso resten av dagen.