Kaffa

Velkommen til KAFFA!

God kaffe er best. På KAFFA er vi overbevist om at opplevelsen av hvordan noe smaker, inkludert opplevelsen av god kaffe, avhenger av hva man vet om det man smaker.

Det hjelper med kunnskap, og det er det vi vil formidle på disse sidene. Folkeopplysning om kaffe og propaganda for KAFFA.

Smak er ikke noe man bare har, ei heller kun en privat sak. Smak er noe som utvikles ved et sensorisk og intellektuelt arbeid. Smak er dannelse. – fritt etter Smakens Fysiologi av Brillat-Savarin, Paris 1826.

Introduksjon

KAFFA er et lite kaffebrenneri med store ambisjoner. Selv om kaffens historie går langt tilbake i tid, har kaffeverden de siste få årene opplevd en stille revolusjon innen det feltet som defineres som ”spesialkaffe”. Det vil si kaffe som har helt spesielle smaksegenskaper fordi den er dyrket av bønder som har stor kunnskap om sitt arbeid,  som steller sine busker og foredler sine bær med kløkt og kjærlighet. Det er denne type kaffe KAFFA handler med og denne type holdninger KAFFA handler om.

På begynnelsen av 1990-tallet, da jeg arbeidet som arkitekt i San Francisco, og så kaffebarkulturen slå rot og prege livet i byen, oppstod en drøm om å lage et tilsvarende nabolagssted i en bydel hjemme i Oslo: En norsk kaffebar. Fenomenet er interessant av flere grunner; som sted er kaffebaren er en uformell plass å møtes i det urbane rom, mens selve kaffen er et fantastisk interessant produkt med en sterk tradisjon i nordmenns sosiale liv. I 1997 åpnet JAVA Espressobar & Kaffeforreting på St.Hanshaugen. JAVA var allerede fra starten svært ambisiøs på kaffens og bryggehåndverkets vegne. På kort tid kunne vi vise til meritter som vinner av Norgesmesterskap, Nordisk mesterskap og Verdensmesterskap. Med disse erfaringene som ballast har JAVA vært vårt anker i utvikingen av en stolt kaffekultur og en generasjon med flinke baristaer har vokst frem. Motivasjonen for å gå videre var naturlig: Vi ville ha enda mer kunnskap og kontroll over alle leddene i prosessen fra kaffebusk – vía brenning – til brygging.

I 2000 ble derfor MOCCA kaffebar & brenneri etablert. I tillegg til å være en kjærkommen kaffebar i sitt nabolag på Briskeby i Oslo var dette også det første mikrobrenneriet av sitt slag i Norge og vi satte oss egoistiske mål fra første stund: Å finne og tilby kaffe som vi hadde funnet frem til og som vi syntes var fantastisk god. Metoden var enkel og vanskelig: Å alltid blindsmake et stort spekter av råkaffe før innkjøp – og bare handle etter hjertet. Vi ville ikke la oss påvirke av andres smaksbeskrivelser, andres oppfatninger, etablerte handelsrelasjoner, eller pris. Jeg kan ikke forestille meg en mer kompromissløs holdning i forhold til kaffekvalitet enn dette. Og vi har holdt fast i dette i alle år deretter, bare med den forskjell at vi siden den gang har blitt flinkere kaffekjennere og enda mer kresne kaffekjøpere.

Kaffebrenneriet KAFFA hadde sitt utspring i kaffebar- og brenneri-virksomheten på Briskeby, men har flyttet til flotte brennerilokaler på Ryen i Oslo. Vi etablerte KAFFA som et eget selskap, på egne ben, og med selvstendig identitet i 2005 for å finslipe profilen som et spesialkaffebrenneri, samtidig som vi kan nå ut til flere kresne kaffedrikkere over hele landet. KAFFA har i dag en større produksjon enn for to eller fire år siden, men er fremdeles et knøttlite brenneri uansett hvilken målestokk man bruker. Er liten bedre enn stor? Nei, ikke nødvendigvis. La smaken på kaffen i koppen avgjøre hva du mener. Bare smaken.

 

Robert William Thoresen
Grunnlegger av KAFFA