Kaffa

La Palma & El Tucan 2016

— Publisert: 24.08.2016 av rune

 

Hytta hos La Palma el Tucan

Etter å ha jobbet med kaffe i over 10 år ble dette mitt første besøk på en kaffegård. Og for en opplevelse det ble. Vi landet i Bogota sent på dagen og når vi endelig kom frem til gården var det blitt natt og bekmørkt ute. Etter en god natt søvn var det ubeskrivelig deilig å etter først å ha beundret utsikten, oppdage at jeg bor midt oppe i en kaffeåker. Jeg kan plukke kaffe fra verandaen, eller bare ligge i hengekøya og nyte utsikten. Dessverre ble det ikke tid til å teste hengekøya fordi programmet er så tett, og jeg må rekke frokost. Siden alle aspekter ved La Palma & El Tucan er spektakulære ble selvfølgelig også frokosten det.

Frokost

Etter frokost fikk vi en guidet tur på hele gården og en grundig innføring i metodene de jobbet etter og deres filosofi for kaffedyrking. Vi fikk sett de forskjellige artene og hvordan den unormalt varme sommeren har forskjøvet hele avlingen. På en veldrevet gård som dette med ideele forhold har det resultert i en tidligere og større avling. For dette er vanligvis den minste avlingen mitaca, som vanligvis plukkes like før jul og utgjør 10 prosent av produksjonen i et normalt år. Hvordan dette påvirker kvaliteten eller neste avling som tradisjonelt er hovedavlingen er enda uvisst. Som vi fikk se senere på dagen har den varme og tørre sommeren påvirket de små tradisjonelle kaffebønnene på en helt annen og mye mer alvorlig måte.

Kaffetre

Så fulgte en enda grundigere omvisning på prosesseringsanlegget, for det er nettopp her essensen i La Palma & El Tucan ligger. Selv etter å ha lest om og brent kaffe herfra i flere år var det først etter å ha sett, hørt og debattert prosesseringen og logistikken jeg føler jeg forstår Neighbors and Crops-programmet. Og det er nettopp denne satsingen som er ryggraden i hele prosjektet. Mer om det kommer i en senere artikkel.

Prosessering La Palma el Tucan

Derfra gikk vi rett til cupperommet som selvfølgelig også er spektakulært i seg selv.  Her rakk vi tre runder med smaking hvor jeg umiddelbart la inn ordre på ett parti med opsjon på flere som vi må vurdere etter morgendagens smakinger. Vi er heldige som har en så sterk og god relasjon til La Palma & El Tucan, for allerede neste uke kommer det flere kjøpere og partiene forsvinner fort. Det begynner å bli venteliste for å få kjøpe kaffe herfra, og etterspørselen er større enn det de klarer og ønsker å produsere. Det føles som et ærefullt oppdrag å få være blant de første som får velge, og godbitene kommer tett på cuppebordet. Først og fremst er det imidlertid ufattelig morro å smake et så jevnt og godt, men allikevel variert utvalg.

Cupping Cropster La Palma el Tucan

Etter cuppingdiskusjon ble det besøk til en av bøndene i Neighbors and Crops-programmet. Gjestfriheten og vennligheten var imponerende. Vi skjønte raskt han satte pris på å være en del av programmet og at dette gjorde en forskjell i hans liv. Dette var en bitte liten gård med lite ressurser og et lite stykke jord oppe i fjellsiden, med en salig blanding av Castillo og Typica-trær. Det var sterkt å se hvordan hetebølgen som har rammet Colombia og store deler av verden i år har påvirket trærne på gården. Her hvor forholdene er litt mindre optimale enn på La Palma & El Tucan hadde sola og varmen tørket ut kaffetrærne, som hadde felt nesten alle bladene i noen tilfeller og produsert bare en liten brøkdel av en vanlig avling. Kritisk for en liten bonde som får det meste av sin inntekt fra disse trærne. Dette er også et symbol på at klimaendringene vil ramme først og hardest de som har minst fra før. Et varsko for oss alle!

Hetebølgen har satt sine spor

I morgen blir det nye runder med smakinger før vi drar til Bogota for å spå den delen av La Palma & El Tucan som ligger der, det vil si kontorer, brenner, kafé etc. Watch this Space!

Rune

Tags:
Share