Kaffa

Kaffebrenning handler om stil og smak.— skole, om du vil.

Kaffen var et bær på en busk. Det vil si: inni bærene er bønnene som gjennom mange stadier av foredling blir til råkaffe. Men råkaffe har ikke smak, men den har et potensiale.

Kaffens iboende smakspotensiale hentes ut i selve brenneprosessen. Det er et håndverk. Det finnes forskjellige tradisjoner for og oppfatninger om hva som er riktig, men som sagt; dette vil i stor grad være et spørsmål om personlig smak og stil. KAFFA har sin stil. Vi mener at brenneprosessen sakte skal utvikle aroma, fruktighet og sødme i kaffebønnen. Vi søker alltid etter kaffebønnens potensiale, hverken mer eller mindre. Slik kaffen engang var et modent bær, skal man kunne smake av dette i en god kopp kaffe. Brenner man samme kaffe annerledes kan man for eksempel fremheve syrlige attributer, men kan da smake “umodent” eller “underutviklet”, som vi ville sagt. Eller man kan brenne kaffen for mye, sågar på kortere tid, og det smaker brent. Vips, så er fruktsmaken borte…

I tillegg til selve utvalget av råkaffe, mener vi på KAFFA at brenneprofilen er én av områdene vi skiller oss fra alle andre norske og europeiske brennerikollegaer. Den typiske nordeuropeiske lyse brennestilen har fremdeles ikke helt sluppet taket i de fleste leire. – For noen virker det som det har blitt et mål i seg selv, og ikke et middel. – Eller så brennes kaffen alt for mørkt og smaker da mer brent enn av frukt.

 

Kaffa sin brennemetode består av at kaffen må brennes sakte for å utvikle smaken kontrollert — samt bevare sin kompleksitet.

Dette er KAFFA sin metode: For det første må kaffen brennes sakte for å utvikle smaken kontrollert og bevare sin kompleksitet. Det vil si at vi tar oss tid til å tørke kaffen lenge, men effektivt. Dessuten brukes lang tid på de neste nivåene når kaffens syrer skal omdannes til nye smaker og sødmen skal utvikles. Dette er ”slow roast” – om du vil. Avhengig av bl.a. kaffetypen, avsluttes brenneprosessen på litt forskjellige nivåer, men generelt kan man si at dette er en mellombrent kaffe. Midt i mellom. Spot on.