Kaffa

Yirgacheffe Etiopia 

DistriktYirgacheffe
ArtLokale etiopiske arter
ForedlingVåtforedlet
HøstetOktober - Desember 2015
kaffabutikkKjøp her

Yirgacheffe er et parti kaffebær plukket på små gårder i området Yirgacheffe, i fylket Gedeo som ligger helt sør i Etiopia . Det ligger på 1800-2100 moh, noe høyere enn gjennomsnittet i regionen, og den mest vanlige kaffearten her er Kurume, en art som har ganske små bønner med intens, sitrusfrisk smaksprofil.

Et noe komplisert lovverk rundt foredling og eksport i Etiopia gjør at vi ikke har full sporbarhet på nøyaktig hvem som har dyrket kaffen vi kjøper eller hvilken vaskestasjon som har foredla bærene. Det vi vet er kaffens gradering (grad 1-10, der 1 er best) og at den deretter blir solgt gjennom et sentralisert og offentlig styrt auksjonssystem, ECX (Ethiopia Commodities Exchange). Selv om en kaffe blir solgt som grad 1 kan det allikevel være varierende kvalitet på partiene. Det unike arbeidet med vår kaffe starter her. For noen år siden startet vi et samarbeid med en fantastisk dame ved navn Heleanna Georgalis. Hun driver et eksportfirma kalt Moplaco som holder til i Addis Abeba. Noen gjenkjenner kanskje navnet, da den bærtørka kaffen vi har fra Etiopia bærer hennes navn. Moplaco kjøper ferdig foredlet kaffe fra ECX, deretter fraktes kaffen til deres tørrmølle i Addis, hvor en veldig nøye sorteringsprosess starter. All kaffen blir sortert etter størrelse og kvalitet både for hånd og gjennom store maskiner. Arbeidet i år har har tatt ekstra lang tid, da dårlige værforhold og skadedyr har gjort at kvaliteten på kaffen de fikk tak i var veldig ujevn. For å opprettholde deres høye kvalitetskrav måtte det gjøres enda flere sorteringer, og det kan du merke i koppen!

Vår kaffe fra Yirgacheffe er floral, sitrusfrisk og med en saftig sødme.


Share

Heleanna Etiopia 

DistriktYirgacheffe
ArtLokale etiopiske arter
ForedlingBærtørket
HøstetJanuar 2016
kaffabutikkKjøp her

Heleanna er ikke kaffebonde selv, men kjøper sprut modne kaffebær fra bønder rundt omkring i Kochere-området av Yirgacheffe. Der tørker hun kaffebærene på tørkesenger, sakte og nøyaktig, slik hun lærte av sin far. Dette er den opprinnelige måten å foredle kaffe på; hele bæret tørkes i sola. Deretter tar man ut stenene fra det tørkede bæret […]

Esmeralda Panama 

DistriktBoquete
ArtGeisha
ForedlingVåtforedlet
HøstetApril 2016
kaffabutikkKjøp her

Søskenparet Daniel og Rachel Peterson er tredje generasjon svensk-amerikanere i Boquete. De startet Hacienda La Esmeralda for omlag 16 år siden uten å være klar over hvilke fantastiske skatter som befant seg der. I 2008 bestemte de seg for å starte å holde private auksjoner av den eksklusive arten Geisha. Dette er en eksepsjonell kaffe fra spesielt flinke […]

Elida Panama 

DistriktBoquete
ArtCatuai
ForedlingBærtørket
HøstetJanuar-april 2016
KAFFAButikkKjøp her

Boquete i Panama er en bygd med mange iherdige kaffebønder, og mange av dem er usedvanlig nysgjerrige og eksperimentelle. For eksempel er mange av kaffebøndene her flinke kaffesmakere, hvilket er uvanlig i kaffeverden, og Wilford Lamastus er pioneren blant dem. Smaking, dvs. sensorisk erfaring, er egentlig en forutsetning for å vite hva man skal gjøre […]

Miguel Moreno Honduras 

DistriktSanta Barbara
ArtPacas
ForedlingVåtforedlet
HøstetFebruar-april 2016
KAFFAButikkKjøp her

Santa Barbara­-distriktet har i løpet av de siste årene blitt en av de virkelig berømte kaffe­appellasjonene i Honduras. Her finner man mange Cup of Excellence-vinnere de seneste årene, og en av de mest suksessrike familiene er nettopp Moreno. Gården er ikke særlig stor, og er sågar delt opp i teiger, hvorav pappa Daniel og hver […]

Yirgacheffe Etiopia 

DistriktYirgacheffe
ArtLokale etiopiske arter
ForedlingVåtforedlet
HøstetOktober - Desember 2015
kaffabutikkKjøp her

Yirgacheffe er et parti kaffebær plukket på små gårder i området Yirgacheffe, i fylket Gedeo som ligger helt sør i Etiopia . Det ligger på 1800-2100 moh, noe høyere enn gjennomsnittet i regionen, og den mest vanlige kaffearten her er Kurume, en art som har ganske små bønner med intens, sitrusfrisk smaksprofil. Et noe komplisert lovverk rundt foredling og […]

São Benedito Brasil 

DistriktCarmo de Minas
ArtGul Bourbon
ForedlingBærtørket
HøstetOktober 2016
kaffabutikkKjøp her

Gården São Benedito eies og drives av Sertao, og har levert høy kvalitet over tid. KAFFA har fulgt dem tett siden 2005 og besøker gården jevnlig. Suksessen har gjort det mulig for gården å utvide virksomheten og satse på bærekraftig utviklingen i det som nå har blitt et konsern som alt i alt sysselsetter over 130 […]

Nkonge – våtforedlet Burundi 

DistriktKayanza
ArtRød Bourbon
ForedlingDelvis bærtørket
HøstetAugust 2016

Burundi er et land fullt av kontraster. Fantastisk vakkert og frodig, men likevel er landet blant de fattigste i verden. De har i tillegg store problemer med både små avlinger og defekter i sin kaffeproduksjon. Borgerkrig og statlig overstyring bidro på 90- og 2000-­tallet til at kaffeproduksjonen i Burundi dalte, det samme gjorde kvaliteten. Heldigvis […]

Kiamabara Kenya 

DistriktNyeri
ArtSL28 & SL34
ForedlingVåtforedlet
HøstetNov - Des 2015
kaffabutikkKjøp her

Kiamabara Coffee Factory ligger i Nyeri-distriktet i Kenya, nær byen Karatina. Kiamabara er del av Mugaga Farmer Cooperative Society som er en paraplyorganisasjon for 910 kaffegårder i regionen. I sesong mottar de daglig nyplukka kaffebær fra flere hundre av de nærmeste kaffegårdene. Alle de små bærpartiene blir deretter blandet til én dagslot, før de blir […]