Kaffa

Esmeralda Panama 

DistriktBoquete
ArtGeisha
ForedlingVåtforedlet
HøstetApril 2016
kaffabutikkKjøp her

Søskenparet Daniel og Rachel Peterson er tredje generasjon svensk-amerikanere i Boquete. De startet Hacienda La Esmeralda for omlag 16 år siden uten å være klar over hvilke fantastiske skatter som befant seg der. I 2008 bestemte de seg for å starte å holde private auksjoner av den eksklusive arten Geisha.

Dette er en eksepsjonell kaffe fra spesielt flinke kaffebønder! Og for å si det som det er: Dette er nå verdens mest berømte kaffegård, med verdens mest premierte kaffe. Med fare for å virke som at vi vil sole oss i deres glans, vel, KAFFA har vært deres første, og i sin tid eneste europeiske kaffekjøper.

Boquete ligger ved fjellkjeden Cordillera Central som strekker seg fra Costa Rica i øst og tvers gjennom store deler av Panama. Fjellkjeden danner et markant klimatisk skille mellom Atlanterhavskysten i nord – med tilsig av kald vind og regn, og sørsiden vendt mot Stillehavet med tørrere og varmere forhold. Ett område har tørke i 9 måneder et annet har 3. Kaffeteiger kan motta fra 1500 mm til 5000 mm regn pr år! Høydeforskjell på flere hundre meter. Alle disse faktorene påvirker kaffebuskenes vekst, kaffebærenes modningsprosess og kaffens kompleksitet som gjør at man må drive kontinuerlig høsting fra desember til mai.

Dette partiet er hovedsaklig fra Mario-teigen og har bær fra både ovenfor og nedenfor bekken på 1,570 – 1,625 m.o.h. Jordsommet er mineralrik vulkansk jord og kaffebuskene får generelt god skygge fra store Guava-trær. Vi har alltid ment at dette er den beste teigen på gården, – og når plukket litt sent i sesongen (mars/april), har den det mest karakterfulle uttrykket for Jaramillo-Geishaens egenart.

I år er partiene også delt opp i ikke bare teiger hvor de er plukket men også når. Dette partiet er altså plukket på marioteigen rundt påsketider i 2016. Derav navnet.

Slik vil vi beskrive denne kaffen: Blomsterpreget duft som minner om sjasmin og syltet ingefær. Intens og elegant. Smak av bergamott, urter og søt sitron. Lang og frisk ettersmak.

Share

Heleanna Etiopia 

DistriktYirgacheffe
ArtLokale etiopiske arter
ForedlingBærtørket
HøstetJanuar 2016
kaffabutikkKjøp her

Heleanna er ikke kaffebonde selv, men kjøper sprut modne kaffebær fra bønder rundt omkring i Kochere-området av Yirgacheffe. Der tørker hun kaffebærene på tørkesenger, sakte og nøyaktig, slik hun lærte av sin far. Dette er den opprinnelige måten å foredle kaffe på; hele bæret tørkes i sola. Deretter tar man ut stenene fra det tørkede bæret […]

Esmeralda Panama 

DistriktBoquete
ArtGeisha
ForedlingVåtforedlet
HøstetApril 2016
kaffabutikkKjøp her

Søskenparet Daniel og Rachel Peterson er tredje generasjon svensk-amerikanere i Boquete. De startet Hacienda La Esmeralda for omlag 16 år siden uten å være klar over hvilke fantastiske skatter som befant seg der. I 2008 bestemte de seg for å starte å holde private auksjoner av den eksklusive arten Geisha. Dette er en eksepsjonell kaffe fra spesielt flinke […]

Elida Panama 

DistriktBoquete
ArtCatuai
ForedlingBærtørket
HøstetJanuar-april 2016
KAFFAButikkKjøp her

Boquete i Panama er en bygd med mange iherdige kaffebønder, og mange av dem er usedvanlig nysgjerrige og eksperimentelle. For eksempel er mange av kaffebøndene her flinke kaffesmakere, hvilket er uvanlig i kaffeverden, og Wilford Lamastus er pioneren blant dem. Smaking, dvs. sensorisk erfaring, er egentlig en forutsetning for å vite hva man skal gjøre […]

Miguel Moreno Honduras 

DistriktSanta Barbara
ArtPacas
ForedlingVåtforedlet
HøstetFebruar-april 2016
KAFFAButikkKjøp her

Santa Barbara­-distriktet har i løpet av de siste årene blitt en av de virkelig berømte kaffe­appellasjonene i Honduras. Her finner man mange Cup of Excellence-vinnere de seneste årene, og en av de mest suksessrike familiene er nettopp Moreno. Gården er ikke særlig stor, og er sågar delt opp i teiger, hvorav pappa Daniel og hver […]

Yirgacheffe Etiopia 

DistriktYirgacheffe
ArtLokale etiopiske arter
ForedlingVåtforedlet
HøstetOktober - Desember 2015
kaffabutikkKjøp her

Yirgacheffe er et parti kaffebær plukket på små gårder i området Yirgacheffe, i fylket Gedeo som ligger helt sør i Etiopia . Det ligger på 1800-2100 moh, noe høyere enn gjennomsnittet i regionen, og den mest vanlige kaffearten her er Kurume, en art som har ganske små bønner med intens, sitrusfrisk smaksprofil. Et noe komplisert lovverk rundt foredling og […]

São Benedito Brasil 

DistriktCarmo de Minas
ArtGul Bourbon
ForedlingBærtørket
HøstetOktober 2016
kaffabutikkKjøp her

Gården São Benedito eies og drives av Sertao, og har levert høy kvalitet over tid. KAFFA har fulgt dem tett siden 2005 og besøker gården jevnlig. Suksessen har gjort det mulig for gården å utvide virksomheten og satse på bærekraftig utviklingen i det som nå har blitt et konsern som alt i alt sysselsetter over 130 […]

Nkonge – våtforedlet Burundi 

DistriktKayanza
ArtRød Bourbon
ForedlingDelvis bærtørket
HøstetAugust 2016

Burundi er et land fullt av kontraster. Fantastisk vakkert og frodig, men likevel er landet blant de fattigste i verden. De har i tillegg store problemer med både små avlinger og defekter i sin kaffeproduksjon. Borgerkrig og statlig overstyring bidro på 90- og 2000-­tallet til at kaffeproduksjonen i Burundi dalte, det samme gjorde kvaliteten. Heldigvis […]