Kaffa

« »

Nyheter:

Historien om Eulogio "Yoyo" Martinez er enda en solskinnshistorie fra spesialkaffens verden: Jeg husker enda den første gangen jeg smakte Eulogio Martínez sin ville og rare Pacamara kaffe i 2009. Det var like unikt som det var syrlig, ikke umiddelbart lett omsettelig kaffe, men jeg skjønte der og da at potensialet i bønnene fra Eulogio var stort. For det er jo det spesialkaffe handler om, å finne, foredle og formidle det unike i kaffe. Siden da har vi fulgt Eulogio tett, besøkt gården hans flere ganger og kjøpt kaffen hans fra år til år. Det viste seg ganske riktig at Eulogio sine Pacamara trær var unike, og ikke bare på smak. Trærne viste seg også å være resistente mot kaffe rust, La Roya eller Coffee Rust, som er en sopp som angriper kaffetrær i stadig større grad over hele verden, bl.a. pga. klimaendringer. Det var nok først og fremst derfor at alle kaffebøndene i bygda (Santa Barbara) ville dyrke trærne til Eulogio på sine egne gårder helt frem til forrige uke. Da vant han nemlig årets Cup Of Exellence i Honduras ! Det varmer oss umåtelig her på Kaffa, og det betyr også at Eulogio og Pacamara trærne hans endelig nå får velfortjent heder og ære i hele verden. Vi er veldig stolte på hans vegne. Siden gården til Eulogio er såpass liten ble det i år nødvendig for oss å si fra oss kaffen vi ellers ville kjøpt. For å delta måtte han sende all kaffen til Cup Of Exellence for å få ett stort nok parti, det betyr at det sannsynligvis ikke vil komme kaffe til oss i år fra Eulogio. Noe vi selvfølgelig synes er trist! Dette er ambisjoner vi har på vegne av alle bøndene vi har relasjoner til, at de satser på å stolt vise sitt håndtverk og det de står for, og ikke bare til oss men til hele verden. Vi håper at slike fjær i hatten som Eulogio nå har fått er med på å sende signaler til andre om at det ikke er noen grunn til å stå med lua i hånda for ambisiøse kaffebønder. Enn så lenge har vi kaffe fra Eulogio vi kan kose oss med så lenge. Rune Vakker utsikt fra gården:

Nyheter:

I går ble det årlige oslomesterskapet i baristakunst arrangert i Mathallen i Oslo. Kaffa var representert ved baristaer fra Kulturhuset, Java espressobar og Mocca kaffebar. I grenen Klassisk Baristakunst ble like godt storeslem til Java som tok alle de tre øverste plassene. Det er vi fryktelig stolte av her på Kaffa. Selv om det er beinhard målrettet jobbing og perfeksjonisme både bak baren på Java og Mocca, og i fritiden her hos oss på Kaffa, fra hver enkelt barista, som sammen med gode råvarer gjør dette mulig. Kvalitet i alle ledd fra tre til kopp. Kaffa tilbyr ikke bare den beste kaffen, men også gratis kurs til våre kunder. Vi tilbyr også flere kurs for privatpersoner. Les mer om våre kurs her. 1. plass: Lise Rømo med Miguel Moreno 2. plass: Alexander Hansen med Miguel Moreno 3. plass: Rasmus Helgebostad med caffe Tenore Ett annet poeng er at ikke bare tok kaffebarene Java og Mocca de tre øverste plassene, men kaffebonden Miguel Moreno tok de to øverste plassene. Og mot slutten av måneden kommer han faktisk på besøk til Oslo for å fortelle sin historie. En unik mulighet til å møte en av verdens beste kaffebønder. Les mer her. Frida Kulmus deltok også og kom på en imponerende 6. plass med caffe Tenore. Tidligere norgesmester Alexander Hansen gjorde dagen komplett med sin andreplass i Brewers Cup, han er dermed kvalifisert til finalen i norgesmesterskapet i februar. Der satser han på revansje. Takk til journalist Asaki Abumi som lot oss bruke bildet fra sin artikkel fra Byens Beste Barista (på Japansk)   [gallery columns="1" ids="1520,1521,1518,1517" orderby="rand"]  

Kalender

Toggle calendar

Møt Bonden:

Torsdag 29 januar kl 1900,  hos oss på KAFFA i Enebakkveien 117b har du en unik mulighet til å møte en av verdens beste kaffebønder, del av en helt unik kaffefamilie fra en unikt kaffeområde i Honduras. For første gang i Europa. Kaffa har gleden av å kunne presantere Miguel Moreno sammen med sin eksportør Benjamin Paz her på Kaffa, sammen med Robert fra Kaffa og the Collaborative Coffee Source fortelle om arbeidet de gjør i Santa Barbara-regionen i Honduras. Samt det unike og forpliktende samarbeidet vi har etablert de siste årene. Presentasjonen avsluttes med en kaffesmaking der dere får muligheten til å smake kaffe fra hele Moreno-familien, inkludert Miguel sin pappa, Daniel, Miguel's sønn Dolmin, samt kaffe hans 6! brødre. Arrangementet holdes på KAFFA i Enebakkveien 117b, Torsdag 29 januar kl 1900, og vil vare i ca 2 timer.  Kom innom, du er hjertelig velkommen! I tillegg kommer vi til å ta med oss Miguel og Benjamin på kaffebar-safari i Oslo fredag 30. og lørdag 31. januar. Alle som har lyst på besøk må gjerne si ifra, så avtaler vi tid til det! Som en ekstra liten bonus kommer vi også til å tilby kaffen fra Miguel Moreno brent til espresso nå i januar, så ta kontakt om dere ønsker å ha det på menyen. Les mer om vår kaffe fra Miguel [embed]http://vimeo.com/117571040[/embed]

Colombia:

Nå er vi heldige at vi har klart å få et knippe bitte små partier fra Gigante i Colombia i hus igjen, og vil starte produksjonen av disse fortløpende Vi har som vanlig testet mange knøttsmå partier kaffe og handlet denne gangen tilslutt fra bøndene Belmer og Yeison Rojas, Luz Rojas og Luis Motta – alle bønder i samme område utenfor landsbyen Gigante sør i Colombia. Hvert kaffeparti representerer en dags plukking og foredles hos kooperativet El Desarollo, som de alle er medlemmer av. Vi godkjenner kun de beste partiene og betaler ekstra godt for dette. Gårdene ligger høyt oppe i åssidene og arbeidet med å fremstille kaffe i dette bratte terrenget er en utfordring, ikke minst fordi man ikke har de vanlige sesongene, men plukking nærmest året rundt. Likevel er dette usedvanlig klar og ren kaffe. Siden de enkelte partiene er bitte små vil de fortløpende bli utsolgt, så ring oss gjerne hvis du vil sikre deg en bit av disse.  

Nyheter:

Nå er det den tiden på året da baristiene smaker ekstra godt på espressoen, tester ut teknikker bak baren, konsentrerer seg ekstra godt om å holde rene arbeidsstasjoner, og ikke minst: tenker så det knaker, på ingredienser og kombinasjoner til fridrikke, kaffe som er tilgjengelig for konkurranse, skal, skal ikke, kopper, bordpynt, visualiserer konkurransesituasjonen: tør jeg eller tør jeg ikke. Veier for og imot. Tid. Læring. Spenning. Nerver. Forventning. Vi sier : HOPP I DET, vi hopper sammen! Vi på KAFFA har lyst til å si at vi heier på dere og vil gjerne bidra med det vi kan for å backe de som ønsker å bruke våre kaffer og fasiliteter og mennesker for å ta et steg ut av konformiteten bak baren. Konkurranse er spennende, og mange av oss som jobber på KAFFA (og KAFFAs søsterbedrifter) har både konkurrert før selv, dømt i konkurranser, og kanskje mest av alt de siste årene: fulgt opp de som har lyst å bruke vår kaffe til å konkurrere! Vi kan skrive under på at forberedelsene og selve konkurransetiden er en enormt lærerik tid. Hvert år på denne tiden skapes det en gryende forventning og etter hvert danner det seg et spesielt og faglig konkurranse-fellesskap på KAFFA. Folk benytter lokalene til trening til nesten alle døgnets tider, og vi smaker sammen, diskuterer, gir hverandre tilbakemeldinger og har en hyggelig og intensiv læringsperiode. Har du lyst? Ta kontakt med oss for en første prat, kom innom KAFFA, så finner vi ut av det: sammen!

Nyheter:

Ny kaffe fra Brasil   I de frodige områdene rundt byen Carmo de Minas ligger flere av de beste kaffegårdene i Brasil. Jacques Carneiro Pereira er del av den nye vinen i Carmo, og sammen med sin fetter Luiz Paulo driver han kaffeeksportfirmaet Carmo Coffees. Gutta er 5. generasjon kaffebønder og formidler kaffe fra 12 gårder, med 6 foredlingsstasjoner, alle eid av Pereira-familien. KAFFA har kjøpt kaffe av disse flinke folka siden 2005, og er stolte av å presentere dette årets høsting. Vi har kjøpt flere partier fra dem, først ut er: Serrado Fazenda Serrado har høstet stor annerkjennelse og flere priser for sin kaffe over lang tid. Den var så tidlig som i 2002 en av vinnerene av Cup of Excellence. En god kombinasjon av optimale vekstforhold, ny og moderne foredlingsstasjon og 35 ytterst kvalifiserte arbeidere gjør at kaffen herfra alltid er noe å se frem til. Kaffebærene i dette partiet er delvis bærtørka og av arten Gul Bourbon, kjent for sin intense sødme og milde syrlighet. Sao Joaquim Sao Joaquim er en helt ny samarbeidspartner for KAFFA, Robert besøkte gården for første gang i sommer. Det er en veldig interessant gård å jobbe med av mange grunner. Bonden Jessimar Olivera Sanni holder til i Pedralva, som er et lite stykke fra Carmo de Minas, et område vi allerede kjenner godt. Han har en forholdsvis liten gård og produserer kun bærtørka kaffe. I Cup of Excellence-konkurransen for bærtørka kaffe i Brasil ifjor kom partiet hans på første plass! Sammen har vi også startet et prosjekt for å utvikle enda bedre kaffe, ved nøyaktig håndplukking og ekstra nøye sortering av kaffebærene. Vi har mye å se frem til i tiden som kommer. Dette partiet er av arten Gul Catuai, kaffebær som er søte og saftige. Gled dere til å smake.   Besøk hos Newby Teas   Kulden og vinteren er rett rundt hjørnet, det er høysesong for digg te! Forrige uke var vi igjen i London og besøkte hovedkontoret til vår televerandør Newby Teas. Shruti er niesen til Nirmal Sethia, som er grunnlegger og eieren av Newby, og vår faste kunderådgiver. Hun tok oss gjennom det mest spennende av sortimentet, og vi fikk smake på flere nye teer som snart er klare til å lanseres, også i Norge.  Se opp for de eksklusive og nydelige, rene teene i Gourmet-seleksjonen. Vil du ha mer info sier du? Ta kontakt så skal vi hjelpe med alt du lurer på.