Kaffa

« »

Etiopia:

Historien om Heleanna begynner på mange måter i 1972 når hennes far Yanni etablerer et nytt selskap for å eksportere kaffe ut av Etiopia. Firmaet døpte han Moplaco. Yanni var allerede tredje generasjons kaffeeksportør, så kaffen var blodet. Han var også høyt respektert blandt kaffeprodusenter i Etiopia fordi han så verdien i omsorgen for hvert eneste kaffetre. Dette i en tid hvor fokuset ellers i bransjen var på å fylle kontainere med kaffe på billigst mulig måte. Heleanna valgte ikke kaffe. Hun var riktignok født i Etiopia, men måtte flykte fra borgerkrig og tok økonomiutdannelse i Europa. Her hadde hun en karriere i finans når hennes far plutselig døde i 2008. Nå måtte hun velge om hun skulle fortsette på sin egen karriere eller ta overta farens bedrift i en bransje hun ikke hadde noe kjennskap til. Blod er som kjent tykkere enn vann og heldigvis tok hun utfordringen, flyttet til Etiopia og startet helt på nytt med blanke ark. Noe av det som overrasket henne og siden har preget hennes tilnærming var respekten hennes far nøt på grunn av hans integritet og tilnærming til kvalitet helt fra grunnen av. På samme tid som Heleanna tok over Moplaco begynte også for alvor fokuset på spesialkaffe å spre seg ut over hele verden, fra østkysten av USA til Oslo. Heleanna plukket opp signalene og så mulighetene for virkelig å satse på kvalitet. Siden da har hun reist verden rundt og tilegnet seg kunnskap fra de beste over hele verden. Også for å forstå markedet for spesialkaffe rundt om i verden. På veien har hun lært om alt fra agronomi til kaffebrenning og smaking. Imponerende når vi vet hvor utfordrende det er i seg selv bare å skulle eksportere kaffe fra Etiopia. En unik kaffepersonlighet med andre ord. Den 29. juni kan du selv møte denne unike eksportøren og dele dine erfaringer og lære mer om etiopisk kaffe og hennes tilnærming til kvalitet. Det vil også bli workshop med brygging av etiopisk kaffe og masse kos! Dennne artikkelen er delvis oversatt fra vår søsterbedrift Collaborative Coffee Source, hvor du kan lese enda mer om Etiopia, Heleanna og eksport/import av kaffe.

Nyheter:

Lise Rømo vant norgesmesterskapet i baristakunst i april, til daglig jobber hun hos Java i Oslo og er fast kursholder hos oss på Kaffa. Hun skal derfor representere Norge under World Barista Championship i Dublin 22-25 juni med kaffe brent av KAFFA, selvfølgelig. Vi ønsker henne lykke til! KAFFA er også sponsor på Brew Bar under World of Coffee i Dublin der konkurransene holdes. Der skal vi servere kaffe fra fantastiske La Palma & El Tucan. Vårt søsterselskap The Collaborative Coffee Source er også på plass i The Village under World of Coffee med flere smakinger om dagen.

Kalender

Toggle calendar

Nyheter:

Fredag 1. juli besøker vi Nøkken i Leirfallsgata 6 for å presentere vårt sortiment og en helt ny kaffe fra Kenya, som skal lanseres tidlig i juli. Det er første gang det blir smaking av denne kaffen utenfor Kaffas vegger. Den nye kaffen fra Kenya er verdt turen i seg selv, spør du oss! Dette er en åpen smaking, slik at alle som ønsker kan delta. Sjekk gjerne ut arrangementet på Facebook. Vi sees på Nøkken fredag klokken 12:00.

Nyheter:

Det er en klisje når flyvertene på flyet går ned midtgangen og spør: “Kaffe? Te?”. Cascara kan i denne sammenhengen best beskrives som  “Ja takk, begge deler.” Cascara som egentlig betyr skall på spansk egner seg godt til å brygge te på. Vi har brygget te på Cascara ved å bruke 2,5 gram pr dl vann, trukket i 5-8 minutter avhengig av hvor fruktig drikk du ønsker. Man vil da få en søt og klar fruktinfusjon med  tydelig smak av nyper, rosiner og tranebær. Kaffe er fra frukten på kaffetreet, den plukkes før skin og fruktkjøtt fjernes. Og kjernen eller steinen blir renset tørket og brent til det vi vanligvis omtaler som kaffe. Vanligvis blir skallet og fruktkjøttet blitt kastet. Det er dumt, fordi dette er et fantastisk råstoff som kan og bør benyttes. Historisk er det brukt i midtøsten og der fortsatt kjent som qishr som ofte spices opp med ingefær og kanel. I bolivia er det en populær drikk kjent som Sultana og her blir produktet forsiktig ristet og noen ganger krydret med kanel. De første kaffedrikkerne i Afrika for over 1000 år siden tilberedte også sin kaffe på denne måten med hele frukten, og deres kaffe smakte muligens ikke så ulikt vår moderne cascara. Koffeininnholdet i Cascara infusjon er ca en fjerdedel av normalt brygget kaffe. Like godt som varm te infusjon eller som en kald iste.   Les mer om vår cascara fra Helsar her

KAFFAkurs:

Onsdag 29. juni blir det workshop med selveste Heleanna. Ja, selveste Heleanna som vi har oppkalt vår beste bærtørkede kaffe etter. Kaffeeksportør, kaffebrenner, kaffebonde og all around super dame. Her skal vi ikke bare snakke om Heleanna og hennes erfaringer fra alle sider av etiopisk kaffeproduksjon, men også forsøke å forstå etiopisk kaffe i en større sammenheng. Hva finnes der ute og hva leter vi egentlig etter? Hva kan Heleanna som produsent og eksportør gjøre? Vi har jobbet tett med Heleanna over flere år nå og Melanie har i år tilbrakt lang tid i Etiopia med Heleanna for å bedre forståelsen av hverandres behov. Ikke minst skal vi brygge og smake deilig etiopisk kaffe sammen både som håndbrygg og espresso. Vi kommer for å lære om henne og hun kommer for å lære om oss. Etiopia er på alle måter et unikt kaffeland og Heleanna er en unik kaffeperson, så dette blir garantert lærerikt for alle!

Nyheter:

Den 27. mai besøker vi Fuglen i Universitetsgata 2 for å presentere vårt sortiment. Dette blir en åpen smaking, blandt annet med kaffe fra La Palma & El Tucan i Colombia - en av kaffeverdenens mest progressive produsenter. Mer informasjon finner du på Fuglens Facebook-profil.