KAFFA as | Enebakkveien 117 | 0680 Oslo | +47 22 19 20 90 | post@kaffa.no

Reisebrev fra Bjørnar i Guatemala

Bjørnar har vært i Guatemala i fem uker for å lære spansk og teste kaffe til KAFFA fra siste høsting i Antigua.

Antigua ligger en times kjøring unna hovedstaden Guatemala City og er en 500år gammel by bygd av spansk koloniherredømme. Her er det masse gamle ruiner og alle gatene er av brostein.

Det finnes masse kaffe i Antigua, gårdene ligger innenfor bygrensa, eller definerer bygrensa. En fantastisk vakker by. Ta turen en dag, det anbefales.
I Antigua har  jeg brukt mye tid på å lære meg spansk, det går ganske bra.
Jeg har også brukt veldig mye tid med en produsent i Antigua som heter Luis Pedro Zelaya. KAFFA kommer til å jobbe mye med ham fremover. Vi får kaffe herfra som jeg har valgt ut, levert i mai/juni, men tør ikke love eksakt tidspunkt siden ting alltid tar litt lengre tid en planlagt.
Jeg har testet hundrevis av prøver, det har vært utrolig spennende, gøy og lærerikt! Jeg har lært om selve prosessen med kaffe her, hvordan kaffen foredles på Bella Vista (som er foredlingstasjonen/mølla til Luis Pedro) og hvordan kaffe fra Guatemala står seg. Jeg har møtt mange andre kaffemennesker her også, spesielt fra Nord-Amerika og Australia. Både gamle og nye bekjentskaper. Det er også veldig lærerikt å smake kaffe sammen med andre. Mer om Antigua og kaffen her vil dere få høre seinere, jeg lover :)
 
Snart drar jeg videre til Colombia får å besøke flere gårder. Først til en gård som heter finca San Luis, hvor det gjøres mange eksperimenter. Så drar jeg til El Roble i Santander. Det er 7. gang på nesten et år at Robert eller jeg besøker denne gården. 
På El Roble skal jeg smake meg gjennom 35 forskjellige arter de har, hvilket bare er et utvalg av de 72 artene de dyrker i deres spesielle kaffe-hage. 10 trær av hver art, med samme vekstvilkår. 
Om ikke mange dager vil dere få smake kaffe nettopp fra El Roble. Så fort Rune har fått ny colombia kaffe i hus vil KAFFA presentere 3 forskjellige loter/arter fra El Roble: Bourbon, Typica og Caturra. Så til Cerro Azul som KAFFA kjøper mye Geisha-kaffe fra !

Etter å ha reist rundt i Colombia en uke reiser jeg til Costa Rica for å møte gamle kjenninger der, mikromøller som Don Mayo og Helsar. 
Til sist drar jeg innom San Francisco for å henge med anerkjente brennerier og flinke kaffebrennere. Lære fra dem og lære bort.
 
Det er spennende tider, med mye god kaffe på vei. Jeg er hjemme igjen til påske. Håper alle har det bra i Oslo, jeg gleder meg til å komme hjem igjen.

Hilsen fra flotte Guatemala,

Bjørnar